Търговците в Кърджали ни мамят с каймата,”подмокрят”я със солена вода

Търговците в Кърджали ни мамят с каймата,като я „подмокрят” със солена вода. При смилането на месото освен соя се слагат и хигроскопични добавки. Така килограм месо поема до килограм солена вода. Затова и когато изпържите кюфтетата те се свиват на половина. Това твърдят пред Кърджали бг вести вещи в бранша.

 Практиката да се продава „подмокрена”кайма съществува не само в малките вериги местни магазини , но и в големите хипермаркети.Влагането на солена вода е широко разпространена практика при производителите на кайма. За да придобие смляното месо присъщия му червен цвят се слагат оцветители.

  Смесването пък на смляното месо със соя,вече не прави впечатление.До тази година,когато Европейският съюз забрани влагането на соя в мляното месо,освен в пакетираната продукция,когато това е обозначено.Мотивът е да се пресече ползването на соя, която е най-генномодифицираният хранителен продукт. Тази разпоредба у нас не се спазва.По рецептура каймата е местна заготовка, в която се влагат подправки и хранителни добавки, а не е чисто мляно месо.

  Евросъюзът забрани също влагането на консерванти, а солта ограничи до 1 процент,но и тази разпоредба не се спазва у нас.

 Сега новата мода е влагането на мляно пилешко месо в каймата. Това я поевтинява два пъти,но не и за купувача. От пилето се ползват кожи и некачествени меса.

  Когато се създаде стандартът „Стара планина” целта бе да се произвежда качествена кайма. Само няколко месеца по късно обаче,гръмна скандал с три фирми,които отново ни мамеха с некачествена продукция.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини