Назми Мюмюн:Турците в България не обичат корумпираните

Назми Мюмюн

Назми Мюмюн е роден на 30 май 1950 г. в с. Млечино, община Ардино. Завършил е филиала на Пловдивския университет в гр.Кърджали, АОНСУ и Софийският университет „Свети Климент Охридски”със специалност педагогика и психология. Член е на Националния съвет на БСП. От дълги години е ръководител на работна група за работа с изселническите организации и връзките с Народно-републиканската партия/CHP/. Зам.-председател на Областния съвет на БСП в Кърджали.

 

-Г-н Мюмюн, Вие отговаряте за връзките с политическите формации в Република Турция. Какви са според Вас настроенията сред партиите в южната ни съседка и преди всичко на народно-републиканците за корупционния скандал , засегнал правителството на Реджеп Ердоган?

-Висшето ръководство на Българската социалистическа партия ми довери да бъда ръководител на работната група за работа с изселническите организации и преди всичко със сродната с нас Народно-републиканска партия/CHP/. През годините и сега поддържаме активен диалог с изселническите организации в Истанбул и румелийските турци, с Балгьоч в Измир, Бурса, Едирне и други градове на южната ни съседка. През цялото време на годината съм в постоянен контакт с нашите български граждани, които са се изселили в Турция,както и със сънародниците ни живеещи в Кърджали, които общуват по време на Байрамите и по други поводи. Ние сме в непрекъснат обмен на информация за събития, новости,случки, както в нашата страна , така и в южната ни съседка.

Категорично мога да заявя,че нашите изселници, поддръжници на лявата, социалдемократическа идея не приемат никакви схеми, канали и други хватки за незаконно забогатяване. Те са против възползването от високи общински и държавни постове за печелене на суми , извън нормативните документи. Бих казал,че са много чувствителни към далаверите и далавераджиите, които смятат, че парите са единствена цел в живота и затова се стремят към общински и държавни постове. Категорично не приемат какъвто и да е политически или друг чадър спрямо явлението корупция и извършителите на финансовите и други уйдурми на хора, близки на държавните мъже.

От медиите в Република Турция и в разговори с нашите съмишленици ясно се разбира, че сродната ни партия също осъжда скандала. Няма как да бъде друго,защото в иманентната си същност нашите формации не носят микроба на капиталистическото забогатяване за чужда сметка.

-Какъв е отзвукът на корупционния скандал в България?

-Нашата преса дава информация за случващото се. Турците в България обаче се информират предимно от медиите в южната ни съседка.В кафенетата, в магазини,по улици,при гостувания, нашите съграждани проявяват изключителна нетърпимост и в никакъв случай не биха подкрепили корупцията в Турция.Бих казал,че с цялото си сърце те са алергични към разпределяне на богатство сред управляващите чрез незаконни схеми.

-Има ли скандалът отражение върху политическите нагласи на нашите изселници?

-Нашите отрудени, честни и ляво мислещи и с политическа хигиена български граждани в Република Турция , имащи лява ориентация най-много се доверяват на партията на Мустафа Кемал Ататюрк/CHP/. И днес те неотклонно подкрепят доктрината на кемализма. От разговорите ми с тях съм убеден, че на предстоящите местни избори на 30 март 2014 г.те ще дадат урок по правда и социална справедливост на тепиха по политическа борба,или „сандъка”/урната/,както викаме по нашенски.

Нашите изселници, не са изменчива политическа величина . Те стоят твърдо зад демократичните ценности.

-Масовите уволнения на магистрати и полицаи ,задълбочават или успокояват обстановката в Република Турция?

От разстоянието Кърджали-Анкара едва ли бих могъл да бъда точен до микрон. Опирайки се на настроенията на нашите изселници мога да кажа, че повече се трупа напрежение сред тях и в ежедневието , а и преди местния вот не им е безразлично случващото се. Колкото и хората на премиера Ердоган да се опитват да тушират скандала, колкото и той да отправя призиви за подкрепа, усилията им трудно хващат декиш.Ампутацията е нужна, но не винаги успешна.

-Акцията „чисти ръце”е започната от прокурор Зекеря Йоз ,чийто корен е от България. Може ли да смятаме, че нашите изселници са на негова страна?

-Коренът на г-н Зекеря Йоз е на няколко километра от моя роден край-Млечино. Не мога да бъда индеферентен към него като земляк. За такава решителност се иска характер, твърдост и последователност. Лесно е да се върви по течението,а човекът с характер е в състояние да промени пътя на спокойно течащата река. За да стигне нашия земляк до такава отговорна държавна позиция като главен прокурор и съдник на корупцията, имаме основание да се гордеем с него. В България неговия колега прокурор Сотир Цацаров е също много полезен в настоящия политически момент. И в България и в Турция ги припознават като истински държавни мъже.

-Как гледа Вашата партия на политическите процеси в Турция?

-Ние по никакъв повод не се намесваме във вътрешните дела на нашата южна съседка. Ние неведнъж сме изразявали нашата позиция за пълна подкрепа на членството на Република Турция в Европейския съюз. Поддържаме много добри отношения като членове на НАТО. Последната среща на министрите на икономиката показва, че отношенията се развиват възходящо. Всекидневно обменяме търговски, културни и спортни ценности и постижения. В това е смисъла на комшулука.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини