Бивш митничар разказа за проверките в пивоварна "Леденика"

Михаил Михов, шеф на федерацията по баскетбол и собственик на пивоварната “Леденика”, нашумял от скандала с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов, почина от масивен инфаркт в хотел “Правец Ризорт” през 2011 г.

Бившият шеф на Инспектората на Агенция "Митници" Спас Шопов обяви, че Михаил Михов-Мишо Бирата, се е жалил на експремиера Бойко Борисов за проверките в пивоварната му, а бившият шеф на митниците Ваньо Танов пък му споделил, че "генералът" го е "намачкал жестоко" за проверката в "Леденика".

Шопов сподели на изслушването си пред парламентарната комисия, известна като "Мишо Бирата", че е бил предупреден от бившия митничар №1 в държавата да внимава какви хора предлага за наказание, за да не попадне на приятел на експремиера.

"Внимавай, защото тогава и двамата ще си ходим... Богатите хора не желаят да бъдат притеснявани, когато си плащат", били думите му.

Пред депутатите Шопов разказа в конкретика за проверките, извършвани във фабриката на Михов от мобилните митнически групи, за които става въпрос в записаните разговори между Бойко Борисов и Ваньо Танов, плъзнали преди три години в медиите. 

От тях стана ясно как бившият премиер нарежда на митническия шеф да спре проверка, защото е поел такъв ангажимент.

По думите на Шопов на инспектората, който той е ръководел, не е възлагана проверка по този въпрос с пивоварната, но той допълни, че през ноември 2009 г. е имало обаждания от премиера във връзка с мобилна група и дори някои от хората в службата "залагали" кой ще си тръгне по-напред - дали директорът на митниците, или директорът на мобилните групи.

"Събрахме предварителна информация, с която не виждаме нарушения на мобилна група или такива, които да повлияят на извършената проверка", каза той.

Бившият митничар обаче настоя, че проверката в пивоварната "просто е смачкана под някакъв сериозен натиск".

"За пръв път се отнема лиценз на базата на една докладна и три протокола, извършени от мобилна група. Вярно е, че един от служителите на тази група беше може би един от най-подготвените служители на темата акцизно производство и юридически лица, търгуващи с акцизни стоки. Същият служител 10 дни след това беше съкратен. Името му е Иван Манев. Хората, които бяха заложили, че ще бъде освободен, познаха и спечелиха по едно кафе", разказа Шопов, цитиран от "Фокус".

След тези му думи временната комисия взе решение да призове Иван Манев за изслушване на следващото си заседание.

Председателят на комисията Йордан Цонев каза на свой ред, че от материалите е видно, че при проверките в пивоварната е иззета тетрадка, в която по дати са вписани количества на вложени материали и спирт по алкохолни градуси. В нея било записано и за произведен алкохол, за който акцизният склад нямал разрешение. Тетрадката обаче била изчезнала.

"Има улики за извършено престъпление - нелегалното производство на спирт е престъпление според нашия Наказателен кодекс. Тетрадката е единственият документ, който липсва. Има укриване на улики", категоричен бе депутатът от ДПС.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини