Хасковски таланти впечатлиха Брюксел, искат тяхна рисунка за флайер

Евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел откри изложбата в Брюксел

Школа „Вале“ към читалище „Заря“ представи изложба на компютърни рисунки в Европейския парламент в Брюксел. Тя бе под мотото „Моята България в нашата Европа – ЕС пред погледа на българските деца“, в която бяха включени 35 творби на 7 млади таланти от 5 до 15 години. Това са художниците на школата Елена Маринова, Вяра Казакова, Иван Богоев, Виктор Атанасов, Момчил Даскалов, Бончо Янев и най-малката Ана-Мария Петрова, която не можа да присъства поради настинка. Те бяха съпровождани от ръководителката на школата Людмила Стайкова.

Някои от картините показваха типично български традиции и продукти като народни танци и гърненце с мед. Имаше и картини с популярни хасковски сгради и, разбира се, монумента Света Богородица. В голяма част от творбите пък младите таланти от „Вале“ показваха символи на Европейския съюз. Една от картините с името „Поглед“ - на Бончо Янев, показва по необикновен начин историята и разрастването на ЕС под формата на око. Чрез дигиталната графика 11-годишният хасковлия е изобразил в „зеницата“ знамената на България и Европейския съюз. В „ириса“ са флаговете на основателките на съюза – Белгия, Франция, Западна Германия (ФРГ), Италия, Люксембург и Нидерландия. Под формата на „мигли“ са всички останали 22 настоящи членки на Евросъюза. Рисунката забелязал един от висшестоящите в европейската институция, който бил изключително впечатлен. Адмирациите му били предадени на ръководителката Стайкова от евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел, която е и „виновник“ за представянето на творбите. Тя поискала рисунката да участва в проект на Европейския парламент в Страсбург за Деня на Европа на 9 май, който ще се нарича „Окото“. Тази рисунка да стане като флайер на Евросъюза. Разбираемо хасковлии приеха идеята с възхищение.

Именно Мария Габриел откри изложбата в Европарламента. Тя отправи редица суперлативи за талантливите деца, както и към ръководителката им. Мария Габриел изказа удивлението си от компютърните рисунки и пожела на децата да работят усърдно. На официалната част присъстваха и други дипломати - председателят на Комисията по култура и образование в ЕП Дорис Пак, посланикът на България в Белгия Веселин Вълканов, постоянният представител в ЕС Димитър Цанчев, Светлозара Кабакчиева от екипа на комисар Кристалина Георгиева. Освен официалните гости експозицията впечатли стотици минувачи. Тя ще остане в централното фоайе близо месец. По-късно евродепутатката Мария Габриел има идея да я представи във Франция и Германия. Изявата бе посрещната с бурни овации от множеството наблюдатели.

Контактът между школа „Вале“ и депутатката става преди две години, когато Людмила Стайкова праща мейли с идеята да ги покани да присъстват на международния конкурс за компютърна рисунка и колаж в Хасково „Творчество без граници”. Единствена откликва Габриел, която тогава им изпраща поздравителен адрес, а миналата година идва лично в областния град, за да се запознае с младите таланти и творчеството им. Остава приятно изненадана и ги кани да представят творбите си в Брюксел, като им поема всички разноски. Тази година „Вале“ пък я канят за патрон на тазгодишната изложба в Хасково, която ще бъде 5-та поред.

В края на изложбата се пристъпи към размяна на подаръци. 15-годишната Елена Маринова зарадва Мария Габриел с неин портрет, разбира се, дигитална графика. За останалите гости пък имаше картички на рисунките, които бяха представени в изложбата.

Анета Кутелова

Творбата на младия художник Бончо Янев, която бе поискана за флайер на ЕС
11-годишният Бончо Янев
Хасковските таланти раздадоха картички на посетителите
Хасковските таланти с ръководителката си Людмила Стайкова и Мария Габриел

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини