Блок изрева от запушен канал. ВиК: Проблемът е във вас

Антон Колев до злополучната шахта край блока

Обитателите на блок на бул. „България“ 162 изреваха заради запушена канализация, която „ароматизира“ цялата сграда и околността с вонята на отпадните води. Според Антон Колев от втория етаж на блока проблемът се появявал периодично през няколко месеца. Особено нетърпимо било през лятото, когато миризмата се стелела наоколо, но понякога положението излизало извън контрол, когато шахтата се запуши и връща каналните нечистотии обратно по тръбите.

Такъв бил случаят и преди няколко дни. Вчера хасковлията подал жалба във ВиК и за негова изненада малко по-късно от водното дружество го потърсили по телефона. „Дойде екип, отпуши шахтата и си тръгна. Но това е временно решение. Има нещо запушено в участъка от канализацията между шахтата до блока и основния колектор под булеварда. Докато този участък, 20-30 метра, не се разкопае и не се сложат нови тръби, след няколко месеца отново ще имаме проблем“, заяви мъжът. Той си обясни светкавичмната реакция на водното дружество с днешното посещение на премиера Пламен Орешарски в Хасково.

Хората от блока вече няколко пъти са викали машина за прочистване на запушения канал. Поинтересували се и колко ще струва евентуално да се подмени канализацията. По много груби сметки излизало към 2 бона.

„Повечето хора от блока са пенсионери. Някои дори не живеят тук, дали са жилищата под наем. Трудно ще се събере такава сума“, скептичен е Колев. Той се съмнява, че ВиК ще подмени проблемния участък от канализацията за своя сметка, макар това да им влиза в задълженията.

„Проблемът е в самите хора“, коментира пред журналисти Иван Деянов, началник на екипа, отстранил аварията. По думите му повечето от сградите в Хасково имали този проблем – хората изхвърляли в канализацията кърпи, памперси, други твърди отпадъци, които в крайна сметка запушвали канала. „Няма никакъв проблем в този участък от канализацията. Сега го отпушихме, след няколко месеца отново ще се запуши“, допълни служителят на водното дружество.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини