Крадци сринаха стена и имиджа на жандармерията в Узунджово

Иванка и Адам пред дупката в стената, през която са влезли крадците


Апаши разрушили тухлена стена, за да проникнат в жилището на Адам и Иванка Миклович от Хасковското село Узунджово, след което задигнали печка, прахосмукачка, радиоприемник и всичко което е миришело на метал - кюнци за печка, брадви, тесли и прочие. Мащабното нашествие е станало през някой от дните на предната седмица, когато в Узунджово се появи засилено полицейско присъствие под формата на жандармерия. Допълнителните сили бяха насочени тук, защото селото бе преценено като една от „червените точки“ на битовата престъпност в областта. Жандармерия или не, крадците продължават да влизат по домовете, както се оказа - и през стените.

Кражбата е била констатирана днес. За последно обраното семейство било в дома си до 18-19 часа на 9-ти февруари. Тръгнали си спокойни, защото знаели, че от 10-ти ще ги охраняват жандармите. Според кмета на Узунджово Димитър Ничев, кражбата е станала точно в нощните часове на 9-ти срещу 10-ти и полицейските патрули не носят отговорност. Този разчет не се споделяше напълно от обраното семейство. От години било известно, че те си идват в Узунджово от неделя на неделя, а през делничните дни ги няма. Това е поне 10-ия грабеж точно от тази къща и схемата била една и съща. Преди обаче апашите напъвали врати и решетки, сега влезли директно през стената. Нямало откъде другаде, понеже семейството се принудило да зазида входни врати, за да спре обирджиите. Напразно.

Любопитното е, че крадците положили солиден труд, който едва ли биха впрегнали в създаването на нещо полезно. Дупката в стената е около метър на метър. Напълно достатъчна да мине възрастен човек. С манталитета на нашите крадци още не може да свикне полякът Адам Миклович, въпреки че познава България от десетилетия. „При нас биха влезли да крадат нещо по-сериозно – кола например. Едва ли ще рискуват заради дреболии“, чудеше се той. Преди 4 години той и жена му се върнали от полския Катовице и решили да постегнат родната къща на съпругата в Узунджово. Пазели я за сина, който бил на гурбет в чужбина и не давал и дума да се издума за продаване на имота. Така впрочем ги съветвали от селото - да си решат проблемите, като се отърват от имота. С това не е съгласен и полският зет. „Ще похарчим парите, а къщата си е къща. Пък и тук ми харесва“, обясни на много добър български полякът. Връзката му с България станала за цял живот след лятна свалка на Черноморието в средата на 80-те. И макар да счита родината си за по-добре уредена страна, България му харесва повече. Само да не бяха кражбите.

Случай, разказан от кмета Ничев обаче даде отговор на въпроса защо няма оправия с битовата престъпност. Преди година-две, местни мургавелковци свили стотици метри жици от помпената станция на селото, която подавала вода и за Хасково. Според хасковското ВиК щетата била за 18 600 лв. Кметът и полицията организирали мащабни заградителни мероприятия, включително с каруци и спипали крадците. Признали си дори къде продали жицата. Накрая ги пуснали с присъда 3 месеца условно.

Г.Христов

Полякът още не може да повярва, как някой ще си даде толкова зор за нещо толкова дребно
Пред входната врата, където крадците задигнали дръжките
Кметът Ничев е бесен, но нищо не може да направи
Иванка показва отрязаната чешма. В къщата вече няма вода
Семейството е зазидало врати в опит да спре крадците
...което не е помогнало особено
Пенсионерите Тенчо и Петранка Тенчеви са обрани, след като дете влязло през миниатюрно прозорче на гаража им и отворило отвътре
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини