Цяло Кърджали се сбогува с Димчо Михалевски

Хиляди роднини, приятели, съпартийци и дори политически опоненти изпратиха покойния депутат от БСП Димчо Михалевски в родния му град Кърджали. Повече от 3 часа продължи поклонението пред тялото на издъхналия във вторник политик, останал завинаги едва на 48-годишна възраст. Съпругата му Наталия и дъщеря му Петя посрещаха всички желаещи да се простят с депутата и издържаха часове наред прави, облени в сълзи и едва сдържащи краката си.

Лицето на порасналата щерка на Михалевски изглеждаше подпухнало от мъка. Близки разказаха, че синът му, носещ името му, приел изключително трудно новината за кончината му. Пред белия ковчег със златен кръст венци и цветя постави почти цяло Кърджали. „Носеше града в сърцето си и го славеше пред всички", през сълзи си спомняха местните. Дори кметове от Гърция дойдоха за последно „сбогом" с покойния депутат, работил години наред за откриването на граничния пункт „Маказа" с южната ни съседка. Негови колеги от регионалното министерство, докато и той беше част от него, разкриха, че когато наскоро той бе отворен за движение, Михалевски дори почерпил.

До последно се интересувал от битовите проблеми на града и дори водил разговори от болничната стая в истанбулската клиника с кмета Хасан Азис за водоснабдяването. Заради дейната му натура никой в Кърджали не повярвал, че си е отишъл толкова млад и толкова скоро. Да се сбогуват с него дойдоха почти всичките му колеги от групата на левицата в Народното събрание, водени лично от парламентарния шеф Михаил Миков и заместничката му Мая Манолова. Двамата държавници долетяха в Кърджали с хеликоптер, докато останалите се придвижиха с коли.

Онези, които не можаха да отпътуват за града на Михалевски, запалиха свещ в храма „Св. Александър Невски" веднага след края на пленарното заседание. Там бяха и бивши министри от ГЕРБ - Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Томислав Дончев, видя репортер на „Всеки ден". Лидерът на БСП Сергей Станишев не успя да изпрати добрия си приятел заради важно заседание в Брюксел. Място сред опечалените обаче намери предшественикът му Георги Първанов, който също сложи цветя върху ковчега на Михалевски. Опелото се водеше от енорийския свещеник отец Петър Гарена и отец Георгиос. Общо 7 духовни лица се молиха в памет на депутата, на гръцки и на български език в църквата "Св. Георги", след което тялото му бе положено в местното гробище.

Източник: http://www.vsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини