Скално облицовъчни материали ще добиват в Крумовградско

Правителството одобри издаването на шест разрешения за проучване на възмож­ностите за добив на подземни богатства.Три от тях са за строителни материа­ли и ще бъдат предос­тавени на "Златна Па­нега Цимент" АД, "Ягуар-02" ЕООД и "Инерт­ни материали - Ямбол" АД. Първите две дру­жества ще проучват за срок от една година площите "Добревци" в община Ябланица и "Камъка" в община Их­тиман, а третото ще оперира в площта "Питово" в община Нова Загора за срок от шест месеца. Минималният размер на очакваните инвести­ции в разработването на кариерите е над 205 хил. лв., а стойността на мероприятията по опазване на околната среда - близо 17 хил. лв.

Разрешение за тър­сене и проучване на ме­тални полезни изкопа­еми получава "Болкан Минералс Дивелъпмънт" ООД. За три го­дини дружеството ще изследва площта "Иг­лика", разположена на територията на общините Болярово и Ел­хово. В проучвателни­те дейности ще бъ­дат вложени 666 500 лв., а в екомероприятия - 12 хил. лв.

"Асарел Медет" АД в продължение на две го­дини ще проучва минни отпадъци в площта "Източно насипище" край Панагюрише. Планираните инвести­ции са за 240 хил. лв., а средствата за опазва­не на околната среда - 10 000 лева В землището на село Чинка в община Кру­мовград за две години "Гугаланови" ООД ще проучва възможности­те за добив на скално- облицовъчни материа­ли. В площта "Чинка-2" в проучвателни дей­ности ще бъдат вло­жени поне 24 700 лв. Стойността на ме­роприятията по опаз­ване на околната сре­да е 2 470 лв.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини