6 години от трагедията с влака София - Кардам

6 години се навършват от трагедията в горящия влак, пътувал от София за Кардам. Огненият ад, при който загинаха 9 души, а други 9 бяха ранени, стана малко преди полунощ на 28 февруари 2008 г.

Инцидентът се случи недалеч от гара Червен бряг в композиция от девет вагона. Сред жертвите на инцидента бе и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН - проф. Рашо Рашев. Това беше най-тежкият железопътен инцидент у нас от 1992 година насам, припомня БГНЕС.

Великотърновският апелативен съд осъди шафнера на изгорелия кушет - вагон Георги Георгиев и началника на влака Иванка Костадинова на по 8,5 години и 5 години. Апелативните магистрати намалиха присъдите, наложени им от Плевенския окръжен съд. Първата инстанция беше постановила по-сурови наказания - 12 години затвор за Георги Георгиев и 8 години за Иванка Костадинова. Третият подсъдим - бившият заместник-директор на "Спални и специални вагони" в "Пътнически превози" на БДЖ Георги Иванов беше оправдан.

Върховните магистрати след това върнаха делото на същия съд за ново разглеждане от друг състав и от стария по допускане на доказателствата. Те дадоха указания на по-долната инстанция, тъй като смятат, че са допуснати редица нарушения. ВКС смята за основателни оплакванията на двамата осъдени за явна несправедливост на наложените им наказания. Върховният съд сметна, че допуснатите процесуални нарушения са свързани и с фактическата неизясненост на делото за това каква е отговорността на осъдените. Той отмени изцяло решението на Великотърновския апелативен съд.

На 21 септември 2012 г. условни присъди получиха тримата подсъдими по делото за пожара във влака "София-Кардам".

Великотърновският апелативен съд намали присъдата на шафнера на влака Георги Георгиев от 12 г. на 3 г. и на началник-влака Иванка Костадинова от 8 .г на 2 г. и 6 месеца. За сметка на това отмени присъдата на Плевенският окръжен съд в частта, в която директорът на "Спални и специални вагони" в БДЖ Георги Иванов бе признат за невинен. С решението на ВТАС той също получи осъдителна присъда, след като магистратите отчетоха, че неговата заповед за поставяне на щифтове на вратите на спалните вагони е допринесла за трагичния завършек на инцидента във влака. Иванов получи 1 година и 6 месеца лишаване от свобода.

Тъй като наказанията и на тримата не са по високи от 3 г. затвор и не са осъждани в миналото, съдът отложи условно изтърпяването им с изпитателни срокове от три до пет години. ВТАС призна всички заведени граждански искове от близките на загиналите. Така Георгиев, Иванов и Костадинова, солидарно с БДЖ "Пътнически превози" ще трябва да заплатят по 100 000 лева на всеки от почернените роднини, или общо 1 милион и 900 хил. лева. Над 20 000 лева те ще трябва да платят за съдебни разноски и хонорари на адвокати. Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

На 17 юли 2013 г. ВКС потвърди условните присъди.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини