Три прогнози кой ще спечели евроизборите

ТРИ са прогнозите за изхода от евроизборите, които мога да направя въз основа не само на демоскопски проучвания, публикувани напоследък, но и от собствени сондажи. Взех под внимание и своите наблюдения на динамиката и тенденциите в подкрепата за политическите сили. Защото моментната снимка е важна, но е важна и тенденцията.
Първата прогноза е, че ГЕРБ ще вземе 6 мандата, БСП - 5, ДПС -3 , а “България без цензура”, Реформаторският блок и АБВ - по 1 мандат.

В този ред на партиите втората прогноза е 6:5:3:2:1:0. При тази хипотеза за изхода от евровота АБВ остава без мандат.
И накрая има възможност резултатите да са 6:6:3:1:1, като и в този случай АБВ остава без мандат.

И от трите хипотези излиза, че големият губещ са националистическите формации. Причината е, че част от техния електорат се отля към “България без цензура” и по-малка - към АБВ. Очевидно националистическите формации до този момент не формират убедителни послания и затова подкрепата за тях пада. Освен това процентът, който се иска да постигнат, е висок - бариерата е 5,88%.
Колебливия евентуален резултат за АБВ си обяснявам с това, че формацията е симпатична на доста леви избиратели, но същевременно те не са решили твърдо, че ще гласуват за нея.

За сравнение - подкрепата за ДПС не е много висока във всички изследвания, но пък избирателите на тази партия са мобилизирани на 100 процента. И в този смисъл едни декларирани 7 на сто и даже 6,5% подкрепа за ДПС са повече, отколкото за друга сила. Така е, защото в случая с ДПС до урните ще отидат всичките, които са декларирали това, а в другия някои ще отпаднат.

Прогнозните резултати за останалите политически сили показват универсалния извод, че всъщност всички се оказват победители. Защо?

Най-малкото защото ГЕРБ и БСП с резултата си заемат първите две места. А каквото и състезание да имаш, първите две места са за победителите, нали?
Тъй като почти няма да има вот в чужбина, бронзовият медалист ДПС не може да разчита на повече от три мандата, колкото имат и в момента. Бих се учудил, ако паднат на два, защото този електорат, както казах, е много мобилизиран.

За “България без цензура”, Реформаторския блок и АБВ е успех дори да влязат.
Първата цел на тези три формации изобщо е да стигнат до финала, т.е. да прескочат бариерата. А тя може да стигне даже 160 000 - 170 000 гласа, защото българите напоследък проявяват интерес към евроизборите, тъй като те са залогът за едни бъдещи парламентарни избори, както заявиха управляващите и опозицията.
Ако например АБВ не влезе в парламента, ще се разсъхне и разпадне. Много ще е трудно и на Реформаторския блок да се заявява като автентична десница, ако не излъчи поне един евродепутат. За новата партия на Бареков “България без цензура” също е жизненоважно да има поне един евромандат. И тъй като те очевидно са във възход, резултатът за тях се колебае между един и два мандата.За финал може само да си пожелаем по-малко мръсни номера по време на предизборната кампания.

Михаил Константинов

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини