Димитровградският музей набира сватбени рокли за изложба

Булченски рокли набират в Историческия музей

Булченски рокли набира Историческият музей в Димитровград за предстояща изложба. Нужни се сватбени облекла от периода 1900 - 2000 година, разказа директорът на музея Елена Георгиева.

Такива могат да бъдат предоставени за временно ползване или дарени на музея от жители на Димитровград и Общината. Срокът е до края на април тази година.

Освен това, могат да бъдат предоставени и сватбени аксесоари, свързани с този обичай -чанти, покани, украса и други, запазени от хората предмети.

Вече има 5 дарени рокли, димитровградчани винаги откликват на нашите инициативи и носят експонати, поясни още Георгиева.

Идеята за изложбата се родила, след като през април в Димитровград ще гостува експозиция на РИМ-Пазарджик, която ще покаже обредността на родопската сватба.

В нощта на музеите - 17 май 2014 г., роклите ще бъдат подредени и дори демонстрирани от момичета, а на по-късен етап ще бъде направена и изложба.

В рамките на два месеца- март и април, Историческият музей ще подготви за димитровградчани общо 12 изложби. Сред тях, такива за историята на библията, рисунки на поета Гео Милев, както и великденските традиции в Чехия и Словения.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Директорът на музея в Димитровград Елена Георгиева
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини