Сърбия гласува на предсрочни парламентарни избори

Сръбските граждани гласуват днес на предсрочни парламентарни избори. Имащите право на вот са 6 765 998 души. От 7 до 20 ч местно време в страната ще бъдат отворени 8300 избирателни секции и още 90 на територията на Косово. Сърбите, живеещи в чужбина, ще могат да вземат участие в гласуването на 35 секции в 20 държави. Според официалната статистика, около 4 милиона граждани на Сърбия живеят в чужбина.

Изборните бюлетини съдържат 19 листи на партии, коалиции и групи граждани, от които 7 са на партии на малцинствата. В листите фигурират общо 3020 кандидати за депутати, а според законовите разпоредби 36% от тях са жени.

Според последните социологически проучвания се очаква дясноцентристката Сръбска прогресивна партия да спечели 45% от гласовете, а лидерът й Александър Вучич е най-често споменаван като бъдещ премиер.

Изборите ще бъдат наблюдавани от сръбския Център за свободни избори и демокрация (ЦеСИД) и от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), представители на централните избирателни комисии на Русия и Албания и на Междупарламентарната асамблея на Общността на независимите държави (ОНД) и дипломати от българското, британското и американското посолство.

Окончателните резултати от вота трябва да бъдат съобщени най-късно на 20 март, а предварителните доклади на международните наблюдатели могат да се очакват още в понеделник.

Освен за народни представители, гражданите на Белград днес ще гласуват за 110 общински съветници, които ще управляват града през следващите 4 години. След формирането си новият общински съвет ще избере кмет на града.

Източник: http://btvnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини