4 г. затвор и 2 условни присъди срещу 13-те имами

Окръжният съд в Пазарджик постанови една ефективна, две условни присъди и 10 административни глоби в решението си за 13-те мюсюлмански духовници по делото за радикален ислям.

Основният обвиняем Ахмед Муса Ахмед, мюфтия в Пазарджик, ще лежи 4 години в затвора. Съдът го призна за виновен и по трите обвинения, повдигнати срещу него- за проповядване на антидемократична идеология, за членство в организацията „Ал Уакф Ал Ислями" и проповядване на религиозна омраза в проповедите си в Пазарджик и Пловдив, предаде "Дарик".

Условни присъди са получили Саид Мутлу и Абдула Салих.

Те са признати за виновни и по двете обвинения, повдигнати срещу тях- за проповядване на антидемократична идеология и ръководене на незаконната организация. Общата присъда е една година условно със срок на изпитание три години, а освен има и 3000 лв. глоба.

За останалите 10 имами съдът наложи административни наказания за всички по 2000 лева.

Произнасянето на тези присъди провокираха спорове пред съда. Над 150 души, подкрепящи имамите, с крясъци и викове започнаха да ги защитават. До сблъсъци не се стигна заради намесата на полицията.

Вероятно присъдите ще бъдат обжалвани в законовия срок от 15 дни пред Апелативен съд-Пловдив.

От септември 2012 г. се води делото срещу 13 души, които са имами в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Срещу тях са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология, налагане на шериатската държава, проповядване на омраза на религиозна основа.

Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация „Ал-Уакф ал-ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини