Кърджали ще гостува на Белгия за своя празник

Среща с посланик Вълканов

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис и археологът проф.Николай Овчаров, почетен гражданин на Кърджали проведоха поредица от срещи в Белгия във връзка с организиране на изложби, която ще популяризират Кърджали в Белгия.

Идеята е с различни мероприятия в навечерието на Деня на Кърджали-21 октомври, общината ни да представи своето богатото културно- историческо наследство, възможностите за развитие на туризма в региона, бизнеса и хората на Кърджали.

На 17 март 2014г. инж.Азис и проф.Овчаров се срещнаха с посланика на България в Брюксел Н.Пр. Веселин Вълканов, който изрази готовност за пълно съдействие при организиране на проявите, инициирани от община Кърджали.Същия ден бяха проведени срещи в Комитета на регионите и в Европейския парламент за експониране на изложба в двете европейски институции, представяща скалния град на траките Перперикон и другите уникални археологически паметници , природните забележителности на Кърджали, както и възможностите за бизнесконтакти на Кърджали и Белгия.

На 18 март 2014г. инж.Азис, проф.Овчаров, посланик Вълканов и представителят на НСОРБ в Комитета на регионите Камен Куманов обсъдиха възможността за представяне на Кърджали в Гент / център на провинция Източна Фландрия в Белгия/ с кмета на община Гент г-н Даниел Термонт и почетния консул на България в Източна Фландрия г-н Вили ван Импе. Домакините изразиха готовност да съдействат за презентиране на Източните Родопи чрез организиране на изложба и среща на бизнеса от двете общини. Почетният консул при посещението си в България през юли ще гостува и в Кърджали, за да се запознае на място с града ни.

Същия ден инж.Азис, проф.Овчаров, посланик Вълканов и евродепутатът Метин Казак посетиха и община Лиеж/ градът е център на провинция Лиеж/. На среща с кмета на общината и сенатор г-н Уили Демейер беше коментирана отново идеята за гостуване на Кърджали в този град, както и разработването на общи проекти в различни области между двете общини.Специално внимание беше отделена на възможността за презентиране на Перперикон във факултета по Археология в Местния университет.

Кърджали е сред десетте най-големи градове на България, заради мирното съжителство на различни етноси е придобил популярност като столица на толерантността, подчерта при представянето на общината инж.Азис, който е втори мандат член на Комитета на регионите. Той каза, че Кърджали е една от най-активните български общини изпълняваща мащабни проекти по европейски програми. Желанието ни е да помогнем за развитието на нашия град чрез представянето му и извън институциите в Брюксел, посочи инж.Азис.

Проф.Овчаров каза, че в Кърджали е една от най-големите концентрации на археологически паметници на тракийската цивилизация, на територията на общината е и Перперикон, най-големият тракийски град на Балканите. Перперикон се посещава от туристи от Германия, Франция, надяваме се след неговото представяне тук към него да проявят интерес и туристи от Белгия, посочи той.

На срещата присъстваха и заместник кметовете по култура на Кърджали и Лиеж Елисавета Кехайова и Мехмед Айдоду.

Коментирана беше възможността за едновремено представяне на Източните Родопи в Гент и Лиеж и създаване на по-дълготрайно сътрудничество между Кърджали и Лиеж. Желанието на кмета на Кърджали е на тези презентации на общината в Белгия да присъстват общински съветници, представители на фирми от сферата на туризма, на НПО и др.

Инж.Азис ще търси подкрепа за това най-мащабно представяне на българска община в столицата на Европа – Брюксел, както и в съседните провинции от Министерство на икономиката и туризма и Министерство на културата.

Това съобщиха от пресслужбата на общинска администрация.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини