Президентът свика извънредно Съвета за национална сигурност

Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност заради ситуацията в Украйна.

Заседанието е от 10.00 часа, а темата: “Рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна”.
На мястото има много полиция. Униформени образуваха кордон пред сградата, за да могат участниците да влизат безпрепятствено.

Около 20-ина протестиращи срещу правителството скандираха "Оставка" при преминаването на Михаил Миков, предаде "Фокус".  Други недоволни пък настояват за оставката на външния министър Кристиан Вигенин заради позицията му за Украйна.


„Атака” ще проведе  митинг под надслов „Санкциите срещу Русия са  санкции срещу България” пред президентството от 9.30 часа. От "Атака" подкрепят българите в Крим, които, според партията, настояват за признаване на референдума и спиране на намесата и  санкции от САЩ, НАТО и ЕС.

Още в 9 часа националистите започнаха да се събират пред сградата с плакати и да подготвят сцена. Лидерът на партията Волен Сидеров също дойде.

На заседанието на КСНС доклади ще изнесат министър-председателят Пламен Орешарски, директорът на Националната разузнавателна служба бригаден генерал Драгомир Димитров и директорът на Служба „Военна информация“ Веселин Иванов.

Българските власти нямат единна позиция по кризата в Украйна.

Президентът Плевнелиев е за по-твърд подход към Русия.

Премиерът се обяви против налагане на икономически санкции срещу Русия от страна на ЕС, дори не отрече, че България би могла да наложи вето, ако се стигне до такова решение в Общността. България ще е сред най-потърпевшите страни, ако бъдат наложени такива санкции, смята Орешарски.


Европейският съюз заяви, че до юни трябва да е готов план за намаляване на енергийната зависимост на ЕС от Русия.

В парламента няма единна позиция между партиите - затова дори не бе и обсъдена декларация за Украйна, въпреки че бяха внесени три проекта. Те обаче не предполагаха постигане на изискваното, по думите на Сергей Станишев, "максимално широко съгласие, защитавайки националния интерес".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини