Константинов: И президентът, и БСП са прави за ЦИК

Ако делите 17 места в ЦИК на броя на депутатите в Народното събрание, получавате това, което постанови президентът в своя указ. Ако делите обаче 13 места, получавате това, което сочат БСП и ДПС. Това заяви бившият шеф на „Информационно обслужване” професор Михаил Константинов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според него по новия Изборен кодекс БСП имат право, но като справедливост и справедливо решение правотата е на президента. В стария Изборен кодекс това беше уредено много по-добре и ясно, категоричен е Константинов.

По неговите думи при ситуация шест места за ГЕРБ, партията на Борисов ще трябва да работи с Реформаторския блок, за да се блокират решения на ЦИК. И напомни – когато царят спечели изборите, той нямаше и един член на ЦИК.

Важността на ЦИК се проявява при регистрация на някоя партия. В случая няма коя толкова партия да бъде спряна, смята Константинов и припомни как преди време на „Синята коалиция” беше отказана регистрация. Той е убеден, че ЦИК няма как да повлияе по нечестен начин на изборите.

Според Константинов всичките игрички около ЦИК са пример за това как „акълът на политиците е взет”. И посочи, че сега, с тези забавяния, ЦИК може да не изпълни някое изискване по изборите и накрая може да има формално обжалване на изборите. А тези формални обжалвания са най-опасни, каза Константинов.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини