В Крепост: Възстановяват раннохристиянска църква, открита при строежа на магистрала "Марица"

Находки от езически култов комплекс и раннохристиянска църква показаха в изложба в Димитровград

Археологически находки, открити на обект край Димитровград, който вече не съществува, бяха показани в изложба в Историческия музей снощи.

Става дума за терена на строящата се магистрала "Марица" край село Крепост. При рутинен обход на трасето на магистралата, археолозите се натъкват на останки от религиозен комплекс, включващ в себе си езическо светилище и раннохристиянска църква.

"Няма нищо уникално в това, че на едно място са се застъпили обреди на езическото население и култа към ранното християнство", разказа по време на откриването гл. асистент Ивайло Лозанов от СУ "Климент Охридски". Според него, уникалното е в начина, по който е изследван обекта.

Там се преплитат свидетелства за живот от времето на неолитната епоха и от 4 век Пр.Хр. Намерените предмети не са от благородни метали, но свидетелстват за оживени търговски контакти и интензивен живот на обитателите, посочи Лозанов.

Намерени са грънци, селскостопански сечива, метални изделия, монети и др. Огромна част от грънците са открити на парчета и трудносглобяеми, защото са били предназначени за култ към боговете. Гл.асистент Лозанов обяви, че останките от раннохристиянската църква са прибрани на общински терен и ще бъдат възстановени в село Крепост.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Метални предмети са открити при разкопките на терена на магистрала "Марица"

Откриването на изложбата - гл.асистент Ивайло Лозанов и уредникът в музея Нели Кръстева
Огромна част от откритите грънчарски предмети са на парчета, заради култа на населението към боговете

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини