Скандал с луксозни коли и частни самолети във фонд „Земеделие”

Нов скандал във фонд „Земеделие" изплува от ефира на Нова телевизия в предаването „На светло с Люба Кулезич". Близо 38 млн. лева дава Държавен фонд „Земеделие" по проекти за закупуване на джипове, луксозни коли, кемпери и частни самолети. Въпросните проекти са уж за развитие на селския туризъм. С тези коли щели да се вземат туристи и да се разхождат из района на Триград.

Заради тези проекти на заден план остават проектите за къщи за гости, за спортни комплекси, които реално генерират работни места.

Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев и вицепремиерът Даниела Бобева били информирани за скандала и дали разпореждане да не се дава зелена светлина на тези проекти. Ефект от забраната няма.

Темата коментира и Мехмед Дикме, бивш земеделски министър. „Шокиран съм от това, което става", подчерта той. По Програмата за развитие на селските райони има намаление на средствата с 600 млн. лева, но според него кабинетът крие тази информация. Това е голяма грешка, ощетяване на самите производители, каза още Мехмед Дикме. В момента ДФЗ според него е доминиран от БСП, но пък кадрите на ДПС са на по-възлови позиции.

Има много сложни зависимости между двете управляващи партии ДПС и БСП, коментира и изключеният от столетницата Георги Близнашки. БСП е толкова слаба, че дори не може решително да се намеси в една такава ситуация, допълни той.

Що се отнася до кафето, което изпиха Бойко Борисов и Лютви Местан, Близнашки е на мнение, че Станишев е поставен под свършен факт, а подтекстът е да се коригира съставът на ЦИК. По думите му вече има знаци, че БСП ще направи опит да се дистанцира от ДПС. Стана ясно още, че БСП се страхува от Делян Пеевски и от сферите му на влияние. Иначе Близнашки е на мнение, че е хубаво, че отговорните политически фактори са започнали да пият кафе, защото това е признак на политическа зрялост.

Мехмед Дикме пък е на позицията, че родните политици са зависими от Ахмед Доган и е категоричен: „След тези избори Станишев ще плати сметката на това кафе".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини