Агенцията по храните: Нарушители има, но няма да ги кажем

Новият шеф д-р Кирил Делчев/правия/ обяви първия ден на отворените врати в Агенцията. До него е д-р Таня Тодорова


Нарушения при храните има, при това не малко, но нарушителите не могат да бъдат оповестявани. Това стана ясно от днешния ден на отворените врати в хасковската инспекция, който се извършва за първи път от структурирането на Агенцията по храните. Пред представители на бизнеса и медиите шефът на хранителния контрол д-р Таня Тодорова отчете, че за първото тримесечие на тази година има 35 акта за нарушения и 95 предписания, които обикновено се издават за по-леки нарушения. Като се изключат почивните и празничните дни, излиза, че всеки работен ден инспекторите констатират поне по две нередности, свързани с безопасността на храните. Те обаче се подават само като статистика, без имена.

Haskovo.net пожела да разбере как ще се защити населението от опасни или негодни храни, ако не знае кой ги предлага, и какъв е смисълът на този контрол. Отговориха ни, че на нарушителите се съставят актове, които, особено по Закона за храните, са големи, а ако са на фирми - двойно по-големи. Пожелахме да разберем каква част от тези актове влизат в сила и колко падат в съда. Оказа се, че няма точна статистика, но събираемостта била висока. Именно с обжалването в съда обаче е свързано и нежеланието на БАБХ да съобщава имената на нарушители. Случва се Темида да отмени глобите, а нароченият в публичното пространство за нарушител да осъди Агенцията за пропуснати ползи. Заради подобен случай бе уволнен предишният директор д-р Христо Вълчанов. Макар че неговите хора заедно със софийски инспектори констатираха нередности в месарски цех и го затвориха, впоследствие правораздаването реабилитира производителя, който пък осъди Агенцията.

В средите на месарите пък се разказва като анекдот случаят от миналата година, когато Агенцията в друг регион заковала помпани с вода пилета и кренвирши от национално известна марка. Тя пък си платила за проба в германска лаборатория, където се оказало, че няма вода, а само следи от нея. Собственика на марката осъдил не само Агенцията, но самия тогавашен земеделски министър Мирослав Найденов.

Иначе контролната дейност на Хасковската агенция за безопасност на храните бе отчетена като добра, при това от самите производители. Шефът на БМК Холдинг Владислав Михайлов препоръча да се контролират по-строго магазините, където всъщност са повечето нарушения. Производителите се контролирали сами. Мнението му бе подкрепено и от известния месопреработвател Тодор Нолев, който даде пример с нерегистрираните месари. Тях никой не ги проверява, защото са неизвестни на контролните органи. Незаконните обаче произвеждат и продават, а стоката им може да бъде засечена само в магазините.

Затова пък регистрираните обекти се проверяват поне веднъж месечно, а понякога и по два пъти, съобщиха от магазин „Авеню“, който и днес бе „уважен“ от инспекторите. Всичко бе изрядно, което не бе изненада при такава честота на проверките.

Областната дирекция „Безопасност на храните“ разполага с единствената в областта акредитирана лаборатория за изследване на хранителни и животински продукти. Годишно се изследват поне 5 хиляди проби, като 90 % от тях са по микробиологични показатели, а остатъка по химични и физикохимични показатели, каза д-р Иванела Пенева от лабораторията. Тя уточни, че изследването за опасните тежки метали, пестициди, афлатоксини и ГМО, става само в националната референтна лаборатория в София. Дори и така обаче лабораторията в Хасково ефективно предотвратява, пускането на опасни храни на пазара. През миналата година например, те засекли пчелен мед с канцерогенния хидроксиметилфурфурол. Отровното съединение превишавало 6 пъти допустимата норма.

Г.Христов

Регистрираните обекти обикновено са напълно изрядни, като инспектирания магазин "Авеню"
Следят се наличности, етикети, начин на съхраняване и документи
В лабораторията е мястото, където се засичат нередностите
Агенцията по храните е извършила 1600 проверки от началото на годината
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини