За работа по Великден се плаща двойно

За работа на официален празник, каквито са Великден и Гергьовден, се заплаща трудово възнаграждение най-малко в двоен размер, а ако трудът е извънреден, надницата е минимум четворна, пише Defakto.bg.
За извънреден труд през почивните дни пък се плаща минимум 75 на сто от заплатата по договор.

От систематическото тълкуване на чл. 264 и чл. 262 от КТ следва, че нормалното възнаграждение за работа на официален празник е в двоен размер, а когато трудът е и извънреден (когато се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя извън установеното за служителя работно време), удвоеният размер трябва да се удвои още веднъж. Именно така се получава минималната четворна надница за извънреден труд положен на официален празник.

Официалните празници в България са изброени в чл. 154, ал. 1 от КТ. Според законовата разпоредба Великденските празници - Велики петък, Велика събота и Великден - неделя и понеделник са официални празници за страната. Конкретните дати се определят за всяка календарна година от Светия синод. През 2014 г. празнуваме Възкресението на 18, 19, 20 и 21 април.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини