47 деца настанени в приемни семейства в Община Димитровград

Засилен интерес към приемната грижа отчитат в Димитровград

Засилен интерес към приемната грижа отчитат от екипа по проекта “И аз имам семейство”, реализиран от Община Димитровград в партньорство с Агенцията по Социално подпомагане.

Разработката стартира през декември 2011 година, а към момента в Общината има утвърдени и вписани в регистъра 37 кандидати за приемни семейства. В 32 от тях има настанени общо 47 деца, разказа гл.експерт в отдел "Хуманирани дейности" в Общината Галина Пенева.

В едно от семействата се грижат за три приемни деца, в 13 семейства отговарят за отглеждането на по две, а в 18 – за едно дете. Те са на възраст от 1 месец до 16 години.

Две от фамилиите извършват приемната грижа доброволно, останалите са професионални, които получават заплащане за услугата.

Настанените в приемни семейства деца са основно от домовете за медико-социални грижи или такива лишени от родители. Сред малчуганите има и изведени от рискова среда, която е била опасна за тях, поясни още Пенева.

Тя добави, че противно на разпространеното мнение, от 37-те приемни семейства в Общината половината са българи, а останалите са от ромски етнос. Голяма част от тях имат доходи и работа, но са решили да се грижат и за още едно дете.

Строги са изискванията към кандидатите за приемна грижа, припомни Пенева. Те преминават дълго проучване и обучение. Задължително е и наличие на подходящи битови условия, от значение е и капацитета на кандидатите-дали могат да отглеждат и възпитават дете.

Историята на едно приемно семейство от Димитровград, решило да отгледа дете вижте тук.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини