Известен гръцки терорист опита да взриви полицейско управление

Един от бившите лидери на терористичната организация „17 ноември" - Христодулос Ксирос, се е опитал да взриви полицейско управление в град Итеа, в централната част на Гърция, предаде агенция „Новости".

Той е изпратил по пощата колет с бомба, която е била обезвредена.

„Върху мощното взривно устройство, получено по пощата, е намерен генетичен материал, съвпадащ с ДНК, взета от автомобил, който е използвал след бягството си осъденият за тероризъм Христодулос Ксирас. Той го е използвал за да се придвижи от Солун до Атина на 5 януари 2014 г." - се казва в съобщение на гръцката полиция.

Бомбата е била сложена в книга, а пратката е била изпратена няколко дни след Великден.

Преди полицията да съобщи за опита за атентат, на сайт на анархисти се появи информация за изпратената бомба, като отговорността беше поета от известната терористична групировка „Заговор на огнените ядра".

Посочваше се, че бомбата е изпратена в полицейското управление, чиито служители според авторите на съобщението са отговорни за смъртта на затворника Илия Карели, който излежаваш втора присъда в затвора „Нигритас".

На 25 март тази година Карели уби с нож надзирател, заради това, че администрацията н затвора му е отказала отпуск. Няколко седмици по-късно затворникът беше намерен мъртъв в килията си. Според експертизата, той е бил пребит до смърт.

Припомняме, награда от 1 милион евро беше обявена от гръцките власти за информация, която би помогнала за установяване на местонахождението на Ксирос

Срещи него са постановени 6 доживотни присъди, както и присъда за 25 години заради участие в 33 терористични акта.

През януари тази година той не се върна в затвора след като беше пуснат в отпуск за Коледа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини