Върховната Рада не успя да вземе решение за референдум

Върховната рада на Украйна отказа да организира на 25 май общоукраински референдум за бъдещето на страната.
На закрито заседание на парламента за провеждането на референдума гласуваха 154 депутати, а бяха необходими 226 гласа "за", за да се организира провеждането на общонародното допитване, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

На референдума трябваше да се отговори с "да" или с "не" на два въпроса.

Първият беше: Поддържате ли териториалната цялост на Украйна в пределите на територията, определена в Конституцията като суверенна и независима, демократическа, единна и европейска страна с широки пълномощия на регионите и териториалните общини?

Вторият въпрос беше: Поддържате ли с решение на местните съвети редом с държавния език да бъде въведен за регионален език руския или друг език, на който говори болшинството от населението на съответната територия, като официалният статут на този регионален език ще бъде определен от закона?

Законопроектът за провеждането на референдума бе внесен във Върховната Рада от правителството. Общонародното допитване трябваше да се проведе заедно с изборите за президент на 25 май.

По-рано днес Берлин и Париж предупредиха за "риск от гражданска война" в Украйна. Германия призова своите граждани да напуснат спешно страната, а френският президент Франсоа Оланд заяви, че ако не се състоят президентските избори, насрочени в Украйна за 25 май, страната ще затъне в "хаос" с "риск от гражданска война", предаде Франс прес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини