Ромска фамилия тормози село, никой не смее да им възрази

Ромското гнездо в изоставеното училище всява страх у войводинци

Ромска фамилия се е самонастанила в затвореното от десетилетия училище в село Долно Войводино, община Хасково и тероризира местните, жалват се жителите в сигнал до медиите. Неработещите нищо официално роми изкорубили училището, разбили стаи, паркети и дограми, правят поразии и в другите къщи. Особено децата, твърдят наплашените войводинци. Всеки опит за забележка се посрещал „на нож“ и със заплахи за физическа саморазправа. Повечето хора в селото били възрастни, а ромите към 20-30. Затова никой не смее да им каже копче.

Оказва се, че безсилен е и законът. Кметският наместник Георги Георгиев призна, че ромите са непрекъснато в нарушения, особено на пътя. Имали три коли и ги карали без книжки, винетки, застраховки. Шофирали стари, млади и много млади. КАТ и местният районен инспектор им правили поне 5-6 акта, но ромите не спирали. Разбира се, не си плащали и актовете.

Според Иван и Руска Иванови значително се увеличили и кражбите, главно на метал и посуда, но също така и на кокошки, птици и селскостопански инвентар. Нямало обаче как да се докаже. Други не се жалят, че имало толкова кражби, „само една-две липсващи мрежи за огради“, но пък са категорични, че ромското присъствие заплашва живота и здравето им. По два начина.

„Карат кат луди с колите си, настъпват ги до дупка. Сички са без книжка ама карат, дорде сгазят някой“, споделя бай Стайко Георгиев. Компанията му на следобедна бира в селския хоремаг потвърждава с одобрително хъмкане. Повечето обаче не отиват по-далеч от това. Защото ги е страх. „Какво да им кажеш - много са. Скачат веднага на бой, ти няма ли да се страхуваш“, заяви мрачно едър и много здрав на вид мъж, който веднага след това обяви, че „няма име“. И отклони поглед от фотоапарата. Повечето от войводинци не искат да бъдат снимани и цитирани. Пак заради страх от вендета.

Опитът ни да намерим всяващата страх мургава команда удари на камък. Ромското гнездо се оказа празно, с изключение на най-новото му попълнение. 23-годишната Ана от Любимец станала снаха едва преди 2 години. Останала в училището да бави 4-месечния си син, който спеше в импровизирана люлка насред бившата учителска стая. Бившият здравен пункт на школото пък бе оборудван като всекидневна. От тая страна имало още две обитаеми стаи, другите населени помещения били в бившата детска градина, в противоположния ъгъл на сградата. В училището няма ток, вода, телефон. Ана не знаеше кога е станало първоначалното заселване.

Според хората от Долно Войводино, това се случило на предишните местни избори. Един от кандидатите за кмет преселил в селото роми, за да гласуват за него. Уредил им адресни регистрации, макар че впоследствие пришълците си харесали училището. Настоящият кмет пробвал да се отърве от тях и писал докладна до общината. Георги Георгиев се мотивирал, че към закритото училище имало инвестиционно намерение и сградата може да се продаде. От общината му върнали отговор, че Законът не позволява продажбата., защото става дума за бивше училище. Такава забрана наистина има в Закона за народната просвета, но тя е с десетгодишна давност. Според справка с местната Просвета обаче тя трябва да е изтекла отдавна, понеже училището било закрито още по Бай Тошово време. Така или иначе ромите остават и се множат в Долно Войводино. Местните правят разлика между вносните и техните си, които били работливи хора.

Според Ана от Любимец обаче и пришълците работят. По цял ден били за гъби, затова била сама вкъщи. През лятото пък се хващали тук-там на частно на полето. Стигало им, затова „нямало защо да крадат“. Не знаела някой да се оплакал от тях. В интерес на истината за официално оплакване не знаеше и кметът Георгиев. Като се изключат устните жалвания от дивашкото шофиране, при кмета няма нито един писмен сигнал за кражба. Местните просто не вярват, че има смисъл. “Тях полицията не може да ги оправи, та ние ли“. Войводинци предпочитат да търпят.

Г. Христов

В него през деня остават само най-младите му членове
Скорошната снаха Анка от Любимец гледаше бебето си в бившата учителска стая

Кметският наместник Георги Георгиев не е получавал оплаквания за кражби, но за сметка на това ромите били глобявани често от КАТ
Трите коли се карали бясно, включително от неправоспособни водачи
В селската кръчма потвърдиха за неприятностите, които имат с пришълците, но признаха че не смеят да се оплачат
Предимно старото население не смее да се опълчи, защото го е страх, твърди бай Стайко/вдясно/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини