Парламентът излезе в двуседмична предизборна почивка

След часове спорове за оставката на Мая Манолова от заместник-председателския пост, народните представители се заеха да довършат Закона за МВР, след като снощи депутатите си оставиха за „домашно" за днес финалните текстове на Закона.

С промените се предвижда главният секретар да бъде назначаван от правителството, като лицето на поста ще има мандат от 5 години. Главният секретар ще има заместник, който ще се назначава от вътрешния министър.
За главен секретар и заместник главен секретар на МВР ще могат да бъдат назначавани лица, които притежават не по-малко от 7 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, срещу което скочиха от опозицията.

От ГЕРБ отново се заканиха да атакуват в Конституционния съд текста в закона за полицията, който се отнася до синдикалната дейност. Според промените за представителни синдикати ще се приемат само онези, които имат поне 5% членове от служителите на министерството и които имат звена в 1/3 от структурите му.
Припомняме, че от шестте полицейски синдиката само два отговарят на условията - Синдикалната федерация на служителите в МВР и Националният синдикат на гражданската администрация в МВР.

Народното събрание реши да удължи петъчното си работно време до окончателно финализиране на Закона за МВР.

Димитър Главчев от ГЕРБ обаче се намеси и поиска поименна проверка на кворума. След нея стана ясно, че в залата присъстват само 107 депутати.

Заради липсата на кворум Мая Манолова закри днешното заседание и обяви следващото редовно заседание на парламента на 28 май (припомняме, вчера депутатите си гласуваха парламентарна „предизборна почивка" от 14 до 23 май).

Успешна, честна и почтена кампания пожела социалистката на всички депутати в залата, но ги предупреди на финала, че трябва да имат готовност за извънредни пленарни заседания.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини