Провеждат се референдуми за независимост в Донецк и Луганск

Референдуми за независимост се провеждат в Източна Украйна- в Донецка и Луганска области.
Президентът на Русия Владимир Путин вече призова организаторите на референдума в Донецка и Луганска област да се откажат от плановете си, но те не се вслушаха и продължиха подготовката за допитването, предаде БТА.

Днес ще се гласува в 53 населени места в двете области. Има над 1500 изборни секции. След края на изборния ден урните ще бъдат транспортирани до областните центрове. За изборни секции ще се използват сградите на училища, болници и учреждения. Въпросът на бюлетината е “Съгласни ли сте да бъде обявена независимост на областта?”, предаде БНТ.

Според Ройтерс тази формулировка е доста неясна. Смята се, че 3 милиона души имат право на глас. За организацията на вота са използвани по-малко от 1200 евро, основно за закупуването на тонерите на трите принтера под наем, на които са отпечатани бюлетините. Няма изискване за избирателна активност. А възможностите за манипулации на вота са огромни, посочва Ройтерс.

В Донецк са категорични, че референдумът ще се смята за състоял се, независимо от активността и че там няма да се провеждат президентски избори, насрочени за 25 май в Украйна.

Референдумът в двете области обаче за официален Киев е абсолютно нелигитимен. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов заяви, че федерализацията на източните райони е равна на самоунищожение. По думите му, това е стъпка към бездната, пълен крах на икономиката, социалната сфера и живот на повечето от хората в областта. В събота германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд обявиха за незаконни готвените референдуми в Украйна. Те заплашиха Русия с нови санкции.

Лидерите на проруския бунт в промишлената източна част на Украйна досега са дали малко информация за това как трябва изглежда тяхната бъдеща "република", какви права ще има и дали ще иска да се присъедини към Русия, както направи Крим през март.

Допитванията до общественото мнение показват, че повечето жители на тази част на Украйна искат да останат в Украйна, но районът да получи нещо като статут на автономна република, способна да устои на прозападния курс на Киев, посочва Ройтерс.

Начинът, по който е формулиран въпросът, на който днес трябва да отговарят гласоподавателите, може да бъде интерпретиран като изразяване на подкрепа за държавно самоуправление или държавен суверенитет - термин, който може да получи подкрепа на широк спектър гласоподаватели в Луганск и Донецк - онези, които искат известна децентрализация, онези, които искат федерална държава и онези, които следват твърда линия и виждат бъдещето на този район на Украйна единствено в пределите на Русия. Ако на референдума надделее отговорът "да", то това потенциално ще "отвори вратите" и за трите варианта, отбелязват информационните агенции.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини