Сепаратистите в Украйна обявиха победа на референдума

Pro-руските сепаратисти в Донецк, Изтoчна Украйна, обявиха победата си на референдума за "самоуправление", който бе проведен на 11 май, заявявайки, че 89% от участвалите са гласували за самоуправление на региона.

В Луганск резултатите още не са оповестение, но се очаква също да покажат силна подкрепа за сепаратистите, предаде Би Би Си.

Репортери на международни медии в избирателните секции говорят за хаотични сцени, без кабини за гласуване на много места и без избирателни регистри.

На референедума не присъстваха международни наблюдатели.

Украйна нарече гласуването "престъпен фарс", организиран от Русия. ЕС и САЩ също заявиха, че изборите са незаконни.

Сепаратистите твърдят двама души са били убити от въоръжени мъже, верни на Киев в град Красноармейск. Освен този случай, референдума протече сравнително спокойно.

Досега Кремъл не е направил официлиален коментар за референдума.

Жителите на региона бяха призовани да отговорят дали подкрепят държавна самостоятелност на обявените през април Донецка и Луганска народна република. Според информациите от последния час на гласуването, дошли от организаторите, явили са се близо 80 процента от общия брой на имащите право на глас.

Очевидци, цитирани от ИТАР-ТАСС, заявиха, че гласуването е преминало в празнична и доброжелателна атмосфера. Пред много избирателни секции имало опашки, каквито не са виждани и по съветско време.

В същото време АФП обръща внимание на град от тази част на страната, чийто кмет отказва да организира референдума като се позовава на спазването на закона. В град Сватово продължава да се вее украинското знаме. Местните сили за самоотбрана са се организирали да не допуснат никакви външни въоръжени групировки.

В Мариупол, където на 9 май украинските сили за сигурност откриха огън от бронирана техника по участниците на митинг в чест на Деня на победата, съобщава ИТАР-ТАСС, опашките за гласуване достигнаха почти километър. Хората открито говорят за това, че дават гласовете си за Донецката народна република, надявайки се, че техният избор ще донесе на бъдещите поколения мирен и спокоен живот. Гласуващите изразяват недоверие на властите в Киев и общото им мнение е, че "насилственото вземане на властта с помощта на "коктейли Молотов" и изгарянето на съграждани (Одеса, където десетки протестиращи загинаха при пожар, предизвикан от прокиевските сили - бел. ред) е довел Украйна до края на пропастта.

Европейският съюз не признава резултатите от "така наречения референдум" за независимостта на Донецк и Луганск - крепости на проруските сепаратисти в източната част на Украйна, заяви в неделя представител на ЕС.

"Самообявените референдуми бяха незаконни и ние не признаваме техните резултати", заяви Мая Кочиянчич, говорителка на оглавяващата европейската дипломация Катрин Аштън.

Тези, които ги организираха "нямат демократична легитимност" и "организирането им е в противоречие с целите на съвместната декларация от Женева за намаляване на напрежението", каза тя.

Повече от седем милиона украинци в източната част на страната бяха призовани да гласуват, за да решат съдбата на Донецк и Луганск чрез референдум, организирани от проруските сепаратисти, който може да доведе до отделянето на част от страната, пише АФП.

Румъния призова Русия да не признава т.нар. референдуми, организирани от проруските сепаратисти в техните крепости Донецк и Луганск в Източна Украйна, тъй като те не може да доведат до юридически последици.

"Призоваваме Руската федерация да не признава т.нар. референдуми и техните резултати, да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна и да се придържа към международното право, включително чрез незабавно изтегляне от Крим", заявява румънското министерство на външните работи в декларация, цитирана от АФП.

Според Букурещ международното право не позволява отделянето на провинция или регион без съгласието на държавата, на която те са част.

Никоя териториална промяна в резултат на незаконен акт и прибягване до сила не може да бъде призната в международен план, подчертава румънското външно министерство.

По-рано сръбския външен министър заяви, че Сърбия зачита териториалната цялост на всяка една страна - членка на ООН, но няма да въвежда никакви санкции срещу Русия "нашият традиционен приятел", каза Дачич в интервю за РТС в Белград.

Участници в гласуването в Украйна заявиха пред ИТАР-ТАСС, че въпросът за международното признаване на референдума в ДНР няма никакво значение, защото в дадения случай източник на властта е самият народ на Донбас. Агенцията цитира украински граждани, които обвиняват украинските медии в масирана атака с разпространяване на неверни информации за референдума и резултатите от него.

На много места в западните райони на областите са отбелязани опити на въоръжените сили на реда от Националната гвардия да попречат на гласуването като не са допуснали пренасяне на бюлетините до много населени места. Поради нараснало напрежение са били затворени избирателни секции.

Където бе възможно, гласуването продължаваше до 22 часа.

Координаторът на ЦИК ДНР и съпредседател на самообявилата се република Борис Литвинов уточни, че след референдума се планира конгрес на депутати от всички равнища на Донецка област и започване на "цивилизован развод" с киевските власти. "Искаме да станем субект на преговорния процес, който е подкрепен от волята на народа и равноправно да изграждаме отношения с всички държави", каза Литвинов.

Властите в Киев заявиха, че референдумът в източните области няма да има никакви правни последици за териториалната цялост и държавното устройство на Украйна. МВнР на Украйна обвини организаторите на референдума в нарушение на конституцията на страната и законите й.

"Нито конституцията, нито законите не предвиждат възможности за провеждане на такива референдуми", заяви министърът на правосъдието Павел Петренко.

Въпросът в Донецка област беше "Подкрепяте ли Акта за държавна самостоятелност на Донецката народна република?" Бюлетините са напечатани на руски и украински език, а под въпросите има два варианта за отговор - "да" и "не".

В Луганска област въпросът бе "Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Луганската народна република?" По различни данни в Донецка област избирателите са били около 3 милиона, а в Луганска – около 1,6 милиона души.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини