Осмокласници от Езиковата се заклеха пред монумента на Ботев

„В този миг, на това свещено място, ние – учениците – възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали – полагаме клетва за вярност към нашия патрон – великия, недостижимия Ботев. Тържествено обещаваме да не опетним светлото му име и да запазим възвишените му идеали в името на свободата и демокрацията, в името на бъдещето на България. Да бъдем достойни Ботеви потомци!”
Изпълнени с вълнение и преклонение пред величавото дело на Христо Ботев, 180 осмокласници от езиковата гимназия положиха традиционната Ботева клетва пред паметника му в град Калофер. Пред величествения монумент на поета-революционер звучаха думите на клетвата, изречени от най-младите ботевци, както и вълнуващите му стихове, рецитирани от тях. В знак на признателност, с почетен шпалир гвардейците на училището, положиха венец и почетоха паметта му с едноминутно мълчание.
Учениците посетиха и родния дом на Христо Ботев, в който той всъщност е живял най-дълго. Тук е запазен автентичният уют на къщата, създаден от неговата майка. В експозиционната зала към дома, учениците имаха възможност да видят редица експонати и богат снимков материал за живота и делото на Ботев, да се запознаят с малко известни факти от биографията на поета, да видят запазени негови лични вещи, да чуят не само за революционната му, но и за журналистическата му дейност.
Много настроение сред учениците създаде и посещението в реставрираната сграда на класното училище на даскал Ботьо Петков, който е един от първите педагози в региона. Сядайки на старите чинове, те се потопиха във атмосферата на възрожденското училище и си направиха снимки за спомен.
Също толкова вълнуващо се оказа посещението на родния дом на Иван Вазов в град Сопот. Най-напред изпълнявайки тържествен ритуал по поднасяне на венец пред паметника на патриарха на българската литература, всички засвидетелстваха своето уважение към неговото дело. Отново в центъра на събитието бяха младите гаврдейци, които впечатлиха гражданите на Сопот и многобройните туристи в центъра на града. След това всички с интерес разгледаха експозицията на дома-музей, пресъздаваща в подробности атмосферата на „Под игото” и „Чичовци” и разказваща за живота и богатия творчески път на Иван Вазов.
За всички новозаклети Ботевци екскурзията до Калофер и Сопот ще остане вълнуващо преживяване, спомен от което те ще запазят в сърцата си.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини