Църквата: Хакерите са наследници на Османската империя

Зад хакването на сайта на Църквата застава Milli Güçler Taifesi (Национална гвардия на Таиф), чиито членове се определят като наследници на Османската империя. Това се казва в изявление на Българската Патриаршия по повод хакерската атака срещу официалния й сайт. Авторите обявиха, че отвръщат на погрома в пловдивската Джумая джамия.

Под посланието си хакерите бяха написали Çünkü biz Osmanlı torunuyuz Milli Güçler Taifesi (в свободен превод - защото ние сме внуци на Османлии - Групата на националните сили - б.р.). След като няколко часа сайтът беше блокиран, той бе възстановен.

Последва официалното изявление на Църквата, в което се казва:

"Известяваме членовете на светата Българска православна църква, българската и международната общественост, че малко преди 4,00 часа на 15 май е осъществена злонамерена неоторизирана промяна в DNS записите на сайта на Българската Патриаршия. Така зареждането от домейна на БПЦ незаконно е пренасочено към страница, намираща се на сървър във Флорида, САЩ".

От Църквата заявиха, че считат подобни начини на изразяване на определена позиция за абсолютно неприемлива и безсмислена провокация. Чрез нея нито може да бъде спряна духовно-просветителската дейност на БПЦ, нито може да бъде създадено междуетническо и междурелигиозно напрежение. БПЦ винаги е била, е и ще бъде гарант на мира и любовта между всички човеци, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност, заявиха още от Патриаршията.

Оттам смята още, че мотивът, с който Milli Güçler обясняват своята атака срещу сайта на БПЦ, не е основателен, тъй като веднага след вандалската акция срещу Джумая джамия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай - член на Св. Синод, е изразил неодобрението си към подобни актове на насилие спрямо свещени религиозни обекти.

"Като продължаваме да пребъдваме в радостта на Христовото Възкресение, молим Всеподателя Бога да прости на провокаторите тяхната постъпка, да ги вразуми и да ги поведе по пътя на светлината и любовта, за да приложат те своите знания и умения за благото на човечеството и за личното им спасение. "Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината" (Еф. 5:11)!", пише още в изявлението.

От БПЦ призовават своите духовни чеда да не се смущават и да дерзаят, изпълнявайки апостолския съвет: "Постъпвайте като чеда на светлината, защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина" (Еф. 5:8,9)".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини