Няма напрежение в димитровградската гимназия, нарочена за оптимизиране

Засега не е ясна съдбата на ПГ "Капитан Петко войвода" в Димитровград

Няма напрежение сред колектива на ПГ "Капитан Петко войвода" във връзка с разпространената тези дни информация, че е възможно сливане на училището с Химическата гимназия. Това коментира днес директорът Любомир Филипов, който пое училището от август миналата година.

Към момента сме получили една заповед за проверка по чл.12 от Регионалния инспекторат по образованието в Хасково, посочи той.

Три са опциите в този член - разкриване, преструктуриране и закриване на дадено учебно заведение. На този етап всичко е един проект, но е възможно сливане, смята още директорът.

23-ма са заетите в гимназията, като 18 от тях са преподаватели, а половината- по специалните предмети. Две паралелки завършиха тази учебна година Професионалната гимназия, специалностите са свързани с ел.обзавеждане.

Училището има вече одобрен план-прием за три паралелки, едната от които е „Телекомуникации”. 130 са възпитаниците в момента в дневна форма на обучение, като съществуват задочна и индивидуална. Професионалната гимназия "Капитан Петко войвода" се появи, след като се сляха бившия минен и строителен техникум в Димитровград. Иначе историята на училището датира от 5 октомври 1951 година.

Любомир Филипов припомни, че когато е бил директор на ОУ „Алеко Константинов” вече е осъществявал общинската оптимизация, при която то прие несъществуващото сега ОУ „Вапцаров”. Тогава се борих срещу оптимизацията, сега и да остана без работа- няма да ми е за първи път, добави ръководителят на учебното заведение.

Директорът Любомир Филипов /в ляво/ на абитуриенския бал на гимназията тази година

Междувременно, тази седмица предстои среща между ръководствата на двете засегнати училища, ПК по образование към Общинския съвет и синдикалните структури по темата за сливането. Според Филипов, разговорите донякъде са закъсняли, защото проблемите на гимназията не са от сега. Проверката на РИО-Хасково е заради намаления брой ученици, а решението за сливането ще вземе министерството на образованието.

Строителство е една от паралелките, по които се обучаваха възпитаниците на ПГ "Капитан Петко войвода"

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини