Инфарктно заседание на БСП ръководството

Няма да има оставки на Позитано 20. Няма да има и вот на доверие. Това стана ясно след 5-часово нажежено заседание на Изпълнителното бюро на столетницата.

Доминиращата оценка в изказванията на всички членове на бюрото беше за тежко разочарование в резултат на сериозната загуба, обясни на чакащите пред БСП централата медии военният министър Ангел Найденов.

Не се е случило нищо фатално, е мнението на социалистите. Няма нещо, което да не бъде преодоляно, овладяно и съответно променено след завършване окончателно на оценките и на анализа, който ще продължи и в Изпълнителното бюро, и в Националния съвет на БСП, обясни той.

На първо място сега за левицата, по думите му, стоят вътрешно-партийните въпроси и проблемните в структурите. Една значителна част от членовете и симпатизантите на БСП очевидно не припознават правителството като правителство, в което участва БСП, посочи още Ангел Найденов. Този въпрос предстои много сериозно да бъде дискутиран в столетницата на разговорите с ДПС и с премиера Пламен Орешарски.

Такова било и убеждението на Сергей Станишев. Вече са започнали разговори и консултации между тях, каза Найденов. БСП ще излъчи преговарящ екип, който заедно с председателя на партията ще продължи тези разговори за по-ясното очертаване на акцентите, на необходимите политики и за оценка на правителството в рамките на изминалата година от мандата. Все още не е определен преговарящият екип.

Според Ангел Найденов много от членовете и симпатизантите на столетницата не разчитат в правителството своите нагласи и очаквания и политиката, за която са гласували преди една година. БСП ще разговаря и с коалиционните си партньори в рамките на Коалиция за България и за приноса им за изборните резултати.

Стана ясно още, че по-голямата част от симпатизантите подкрепяли ръководството си. По-малко били гласовете за оставки. Във възможно най-кратки срокове ще има заседание на Националния съвет като най-вероятно той ще е следващата събота.

Лидерът на БСП Станишев пък успя да „финтира" очакващите го медии, които направиха спринт след колата му до задния вход на партийната централа, но без успех.

Иначе, до търпеливо изчакалите пет часа медии, по време на заседанието достигаха сигнали, че то е тежко и изнервено.

И пиле не можеше да прехвръкне в партийната централа на „Позитано” 20, заради засилените мерки за сигурност, при които се проведе заседанието.

Въпреки това все пак оскъдна информация успява да достигне до медиите, блокирали централния вход на БСП централата.Стана ясно, че лидерът на червените крачел нервно в залата, където заседава Изпълнителното бюро. Често разговорите се водели на висок тон. Инструкциите били обаче да не се спуска информация за журналистите. Членоветена бюрото дори били помолени да си оставят телефоните в секретариата, за да не изтича информация от заседанието.

Обстановката на Позитано 20 е особено обтегната и заради казуса с номер 15, защото Момчил Неков не просто измести лидера Сергей Станишев от първото място в листата на червените за Европейски парламент, а защото по правило първият в листата е и ръководител на групата на червените евродепутати от България в ЕП.

По този начин 28-годишният младок ще се окаже водач на лидера си Станишев (който се очаква да се откаже от мандата в полза на Петър Курумбашев) и на опитни политици като Илияна Йотова и Георги Пирински. На всичкото отгоре като ръководител на групата Неков ще определи останалите трима в кои комисии на ЕП да участват.

И докато на 4-ия етаж в червената централа обстановката е нажежена, буквално до червено, самотен „Златен скункс”, подарък от Господари на ефира, очаква своя нов стопанин - лидерът на червените Сергей Станишев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини