Цената на тока с 0,66% надолу от юли

Цената на тока от 1 юли ще намалее средно с 0,66% за цялата страна, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). За клиентите на ЕВН намалението на тарифата е средно с 1,3%, за тези на Енерго Про – с 1,17%, а за клиентите на ЧЕЗ е предвидено увеличение с 0,30 на сто. По-сериозно увеличение е предвидено само в тарифите на енергото в Златни пясъци – с 4,12% средно. То обслужва само курортния комплекс.
От регулатора са направили сравнение на сметките, които плащат българите в различните краища на страната сега и фактурите, които ще получат за консумацията си след 1 юли при така предлаганите промени на тарифата.
За клиентите на енергото в Югоизточна България (ЕВН) при консумация на 317 киловатчаса на месец, от които 228 квтч – дневна и 89 квтч – нощна, сметката за юни по старите цени излиза 51,20 лв. По новите тарифи за абсолютно същото потребление тя ще бъде 50,50 лв.
При същата консумация абонатите на ЧЕЗ биха платили за юни 49,99 лв., а за юли – 50,04 лв.
В Североизточна България, където доставчик е Енерго Про, при същите условия фактурата за юни би била 53,13 лв., а за юли – 52,51 лв., са сметнали от ДКЕВР.Предлаганите тарифи от регулаторасе разминават съществено от това, за което настояваха
трите енергоснабдителни дружества. Те искаха по-голям процент на поскъпване, като само ЕВН го обяви точно и той беше средно с 9 на сто.
Основните искания на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про бяха регулаторът да повиши процентът на признатите им технологични разходи, които с намалението на цените на нощния ток с 10 на сто, от 30 декември бяха орязани до 8-9%. Те претендират, че реалните им загуби са 10-11%. Освен това дружествата настояваха да се преразгледа въпросното поевтиняване на нощната тарифа с 10%.
От съобщението на регулатора става ясно, че нито едно от тези техни искания не е отразено. За нощния ток се предвижда дори намаление, което за ЧЕЗ е с 0,84%, за ЕВН – с 3,93%, а за Енерго Про – с 3,74%. При дневната тарифа ЧЕЗ получава увеличение с 0,32%. За ЕВН и Енерго Про обаче от ДКЕВР са сметнали, че токът през деня трябва да поевтинее, съответно с 0,8% и 0,6 на сто.
От ДКЕВР обясниха, че са направили предложението си на база прогноза за намаляваното на общото потреблението в страната с 9% през период от 1 юли тази година до 30 юни 2015 г. За регулирания пазар, на който с либерализирането на пазара намалява броя на потребителите, това намаление е с 26 на сто.
От доклада на регулатора, който ще бъде обсъден публично на 3 юни става ясно, че цените са изчислени при две условия. Първото е да бъдат предоговорени цените по дългосрочните договори, а второто – да бъде въведено ограничение от 50% за произведения зелен ток, който да се изкупува задължително.
В четвъртък ДКЕВР изиска от НЕК да започне преговори за намаляване с 30% цената на ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ и с 20% на „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Освен това ще се преговаря за намаляване наполовина на договорената в дългосрочните договори разполагаемост на двете централи. Това би довело да икономия от 424 млн. лв. за ценовия период от 1 юли. По отношение на зелените централи от ДКЕВР посочват, че годишно разходът за произведената от тях енергия възлиза на 1,1 млрд. лв. Ограничаването на производството им би икономисало 541 млн. лв., които в противен случай трябва да се платят с цените на крайния потребител и на бизнеса у нас.
Икономии се постигат и по линия на намалението, което ДКЕВР се готви да въведе в цените на електрическата енергия, произведена от топлофикациите с когенерационни мощности. За столицата това намаление е с 6,4 на сто, а за Пловдив – с 8,8%. За останалите градове процентите се движат в рамките на 7-12%. То обаче рефлектира в по-високи цени за топлата вода от 1 юли – с 4-12%, като за София предвиждания скок е с 11,6 на сто.
През миналата година имаше общо три намаления в цените на електрическата енергия – през март, през август и в края на декември.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини