Янтра преля през нощта. Властите във Велико Търново на крак

Водите на река Янтра след полунощ са се покачили до критични за преливане нива при най-ниските точки по поречието. Леко са намокрени няколко къщи на улица „Крайбрежна". Наводнени са дворове в село Леденик. От високите придошли води е залят мостът между селата Леденник и Шемшево. Жителите на няколко къщи на ул. „Константин Костенечки" са били предупредени лично от кмета за високите и покачващи се води на река Янтра, съобщават от община Велико Търново.

Във връзка с високите води градоначалникът Даниел Панов в 3.00 часа е свикал спешно заседание на Общинския кризисен щаб. Набелязани са и са предприети необходимите мерки за защита на населението и предотвратяване на щети.

На местата, където е необходимо наблюдение на критичните за преливане участъци, са разположени постове. Представители на полиция, противопожарни служби, „Енерго про" и Националния военен университет (НВУ) са били мобилизирани, ако се наложи евакуация на граждани в застрашени райони. Осигурено и било и медицинско обслужване, както и места за настаняване.

След 05,00 часа тази сутрин е констатирано постепенно спадане на водните нива на реките. Река Янтра е спаднала за около час с 30 см, впоследствие с 60 см. Спадането на речното ниво продължава и в момента.

Въпреки това по разпореждане на градоначалника реките на територията на общината остават под постоянно наблюдение. Разположени са постове на най-ниските критични точки за преливане на реките. Запазва се и схемата за оповестяване от страна на кметовете на населени места и кметските наместници при високи водни нива на реките.

От Агенция „Пътна инфраструктура" съобщиха, че заради отводняване временно е ограничено движението по път II-53 в участъка от Горна Оряховица до село Първомайци. Водачите на автомобили да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходен маршрут по път III-514 през Долна Оряховица и път III-5003, призовават още от „Пътната агенция".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини