Събитията в Украйна са предсказани 7 години по-рано в роман

Събитията, които през последните месеци се разиграха в Украйна, са набелязани и предизвестени от Александър Бушков в романа „Войната на олигарсите" (изд. „Персей"), публикуван преди седем години в Русия (2007 г., а сега излизащ на български в превод на Ива Николова). Главен герой е Кирил Мазур - ветеран от руските военноморски спецчасти, популярен и от други книги на автора. Сега той е нает от виден руски олигарх да защитава интересите му в Украйна.
Изпирането на пари, съвести и биографии е свързано с желанието на новобогаташите да бъдат част от цивилизована Европа - но само в битността им на бизнесмени и индустриалци, не и в ролята им на узурпатори и крадци на държавни ресурси. Това е основният проблем, който поставя книгата.
Разделението на Украйна е плод на задкулисната битка на олигархията, враснала се във всяка една от бившите съветски републики. Развръзката тепърва предстои.
Някои от героите, ограбили държавните богатства, фигурират в романа с истинските им имена, а читателят ще разпознае сред тях и такива, ограбили българските ресурси (напр. индийския предприемач Митал).
Защото олигархията няма родина, няма цвят и има само една кауза - да граби. Там, където я допускат.
Сюжетът:
Млада жена, красив дом и солидна банкова сметка - това като че ли е достатъчно за един адмирал в оставка след героична служба в елитните части на военноморския флот на Русия. Но когато този адмирал е Кирил Мазур, е ясно какво може да му липсва - адреналинът и тържеството на победителя след добре изпълнена мисия. Затова той се хвърля в нова авантюра: става приближен и главен специалист по сигурността на олигарха Малишевски, една от най-влиятелните фигури в промишлеността и финансите не само в Русия, но и в бившите й републики. Ала там, където са големите пари, са и големите неприятности. Мазур ще разбере кой дърпа конците на политиката и кой държи природните и промишлените ресурси на Украйна. А именно за тях е голямата битка.
Вижте как този роман предвестие предсказва актуални събития, развълнували целия свят. Защото Александър Бушков е не само един от най-популярните писатели на днешна Русия, но и един от най-добрите познавачи на олигархията. Преди десетина години той дори описа героите на новото време в документална книга, откроявайки процесите и разкривайки самоличността на задкулисните играчи в политиката и икономиката.
Авторът:
Макар и да предпочита да живее в уединение в Сибир и да пише там книгите си, Александър Бушков неведнъж е участвал в акции на руския спецназ и е посветен в тайните на руската олигархия. Днес той е сред най-популярните руски писатели, продал е над 50 млн. екземпляра от книгите си и е определян като руският еквивалент на автори като Том Кланси, Робърт Лъдлъм и Лий Чайлд. Той обаче смята за свой учител в литературата българския писател Богомил Райнов.

Източник: КРОСС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини