ЕК: България не покрива критериите за еврото

Европейската комисия обяви, че България не изпълнява условията за приемане на еврото. Становището е залегнало в доклад на Брюксел за готовността на осем страни членки от ЕС да приемат единната европейска валута.

Според ЕК законодателството ни не отговаря напълно на европейските директиви и страната ни не изпълнява критериите за валутния курс, въпреки че отговаря на изискванията за стабилност на цените, публичните финанси и конвергентност на основните лихвени проценти.

Законът за БНБ не съответства напълно на чл. 131 на Договора за функциониране на ЕС (TFEU). Съществуват несъответствия и несъвършенства в областта на независимостта на Централната банка, забраната на монетарното финансиране и интеграцията й в европейската система на Централните банки, се казва в доклада.

От Брюксел прогнозират, че средната годишна инфлация ще остане под референтната стойност, но инфлацията ще нарасне бавно през втората половина на годината с отслабването на последиците от благоприятното развитие на цените на енергията и на храните. ЕК посочва, че срещу България не е стартирала наказателна процедура срещу прекомерен дефицит.

Никоя от останалите седем държави с така наречена дерогация 1 (България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция) понастоящем не изпълнява всички критерии за приемане на еврото. Поради това положението им ще бъде оценено отново след две години. Европейската комисия обаче даде "зелена светлина" на Литва да се присъедини към еврозоната.

Източник: http://www.vsekiden.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини