Тръгна лятно поскъпване на горивата

Началото на юни и активният летен туристически сезон отново донесоха поскъпване на горивата, съобщава bTV. Нарастването на цените е между 2 и 4 стотинки за литър. Така, ако колата ни харчи около 7 л на сто километра, то за да отидем до морето на около 400 км от София и да се върнем, ще ни трябват около 2,24 лв. повече, отколкото преди поскъпването.
В момента средната цена на най-масовия бензин е между 2,50 и 2,55 лв. за литър. За да напълним резервоара от 50 литра, сега ще ни трябва от 125 до 127,50 лв. За разлика от много други държави дизелът в България е малко по-скъп от бензина с около три стотинки. Сравнено с доходите на средностатистическия гражданин у нас обаче горивата излизат много по-скъпи, отколкото в по-богатите държави.
Поскъпването на течните горива у нас идва на фона на стабилност на цените на петрола на световните пазари и дори лек спад. В началото на седмицата те бяха на 3-седмичен минимум. В петък фючърсите за доставка на качествения нефт сорт Brent бяха на ниво 107,98 долара за барел, или на двуседмично дъно, съобщава Reuters. Петролът сорт WTI в последния работен ден на седмицата се котираше по 102,56 за барел. Към края на май цената на руския петрол Urals е била на ниво от 106 долара за барел.
През седмицата поевтиняване е отчетено и при петрола от Азербайджан, (сорт AZERI LT), продаван през турския порт Джейхан и грузинските пристанища Батуми и Супса.
Средната му цена е била 111,33 долара да барел, което е с 1,75 долара по-малко спрямо последната седмица на май, съобщава news.day.az.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини