Хасковлии надбягаха стотици в маратона на Балканската дружба

Българите оставиха мнозина зад гърба си, от което последните не останаха недоволни

Хасковските асове на дългото бягане Димо Маринов и Величко Димитров надбягаха стотици маратонци от три страни и се класираха на трето място в своите възрастови групи на полумаротана от Одрин до Гърция и обратно, който се проведе през почивните дни. Пробяганата дистанция бе точно наполовина на легендарните 42 км пробягани от гръцкия хоплит Фидипид за да съобщи веста за великата победа на Западната цивилизация в полето край Маратон. Настоящата дистанция бе точно 21 км.

По трасето се пусна група от над 100 българи, която се надбягваше с по 100 от Гърция и Турция. Всред нашенците бяха и 10 хасковлии водени от Димо Маринов и Величко Тодоров. Трябваше да са 12, но един не пристигнал заради ангажименти, а един си счупил ръката. Макар и „осакатена” хасковската група се представи повече от достойно, а България остана на второ място в отборното класиране.

Полумаратона започна от Одрин и след преминаване през КПП-то между Турция и Гърция достигна до най-близкото селище в Елада, след което пое обратно. Стартът и финала бяха именно в Одрин. „Турците ни водят много по организацшия на подобни мероприятия, всичко бе перфектно” сподели за Haskovo.net току що завърналият се призьор Димо Маринов. Маротонът бе в чест на българо-гръцко-турската дружба и изискваше равни квоти участници от трите страни. В този си формат той се провежда за първи път, като за изданието през следващата година се предвижда маршрута да включва и Свиленград, за да се затвори триъгълника на дружбата между трите страни.

Г.Христов

Първият по рода си маратон от Турция до Гърция се проведе в неделя
На равни начала участваха мъже и жени от три държави

Маратонците пробягаха 21 км
Победителите обещаха реванш следващата година
Победените са готови
Стартът и финала бяха в Одрин
Димо и Величко/вторият и третият от ляво на дясно/ с купите от маратона в Одрин
Димо Маринов получи награда за цялостен принос

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини