Русия вдигна цената за модернизацията на АЕЦ ”Козлодуй”

Удължаването на живота на V и VI реактор на АЕЦ “Козлодуй“ драстично поскъпва, а срокът за експлоатацията им след това рязко се съкращава.
Това стана ясно вчера на откриването на форума "Атомекспо" в Москва, съобщава в. "Сега".

Двата блока трябва да бъдат модернизирани, за да могат да продължат работа и след 2017 г. и 2019 г., когато изтичат лицензите им. Обновяването им трябва да се извърши от консорциум между руската "Росенергоатом" и френската "Електрисите дьо Франс" (ЕДФ).

Станислав Антипов, заместник-генерален директор на руската "Росенергоатом", обяви вчера, че сметката ще бъде между 500 и 600 млн. евро. Планираната модернизация ще позволи реакторите да работят още 15 до 20 години.

България разчиташе двата блока да работят още от 30 до 40 години. При старта на програмата през 2012 г. прогнозата бе, че тя ще струва 266 милиона евро.

През март тази година шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов обяви, че модернизацията на двата блока ще излезе около 400 милиона евро. Той добави, че цената може да е дори още по-ниска, след като се проведат търгове за доставка на оборудването, ремонта и цялостната модернизация.

Генов коментира, че централата може да финансира обновяването със собствени средства, ако държавата не си събира дивидента.

"Опростяването на дивидента трябва да е в сила до приключването на модернизацията на двата блока, което означава до 2019 г. Писмо с такова искане вече е представено пред БЕХ и пред отговорните министерства, но засега няма отговор", заяви тогава Генов.

Според Антипов България е закъсняла с години с модернизацията на двата блока. Причината била политическа, а не техническа.

"В Русия тя би започнала най-малко 6 години преди крайния срок", добавя зам.-шефът на "Росенергоатом".

В своя отчет за 2013 г. от българската АЯР отричат да има забавяне на модернизацията.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини