Манолова: Кабинетът ще работи до 2 месеца преди изборите

Докога ще работи правителството на Орешарски, формално ще реши президентът.
"В оставка или не, това правителство ще работи до 2 месеца преди изборния ден, такива са конституционните правила", заяви депутатът от БСП Мая Манолова, час преди парламентът да се събере за гласуване на вота на недоверие.

Тя допълни, че Орешарски не може да обяви докога ще работи, защото ако изборите са на 7 септември, правителството ще работи до 7 юли, например.

Служебното правителство се назначава от президента и той с актове, които произнася в един и същи ден, разпуска Народното събрание, определя дата за изборите и назначава служебно правителство, коментира Манолова.

Тя смята, че не е нормално избори да се проведат през август или в началото на септември, когато хората свършват летните си отпуски.

"Датата трябва да е такава, че да даде възможност на максимален брой граждани да гласуват. Избори възможно най-скоро, ако има консенсус между политическите сили", отново потвърди позицията на БСП Манолова.

Процедурата

Според Конституцията, ако кабинетът подаде оставка до края на тази седмица, президентът може да връчи нови три мандата за правителство на партиите от този парламент. Всяка от партиите има 7-дневен срок да предложи правителство.

Ако мандатите бъдат върнати, тоест не се постигне съгласие за образуване на правителство, както се очаква, тогава държавният глава трябва да насрочи избори за парламент най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния.

Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини