Ще завършат системата на Тесла за безжично предаване на ток

Кулата на Тесла

Никола Тесла е един от най-големите визионери от началото на 20 век. На неговата работа се базира сегашната електроенергийната система, каквато я познаваме днес. Но личната му цел била друга - той разработвал начин за предаване на електрическа енергия по безжичен път. Достигнал до изграждането на огромна кула за демонстрация на трансатлантическо безжично предаване на еленергия, но системата никога не била завършена.

Сега екип руски инженери искат да доведат до успешен финал започнатото преди век от Тесла. Те възнамеряват да изградят работещ прототип на безжичната електроенергийната система на Тесла.

Леонид и Сергей Плеханов са завършили Московския институт по физика и технологии (MIPT). Те са от Сибир, родени в Красноярския край. Двамата имат степени по математика и приложна физика. Братята прекарали години в изучаване на оригиналните трудове и патенти на Тесла, като провеждали и експерименти за доказване на идеята.

Зареждането на машини е възможно дори да са на стотици километри, според идеята на Тесла

Сега те са убедени, че Тесла е попаднал на нещо и че недовършеният му проект за безжичен пренос на енергия на големи разстояния може наистина да заработи.

Първата задача, която сега си поставят изследователите, е да изградят 30 метрова съвременна версия на Wardencliffe кула на Тесла. Затова търсят средства чрез Indiegogo - там са започнали кампания за набиранието на 800 хил. долара. Вече са презентирали работата си пред руската академична общност. Проектът се казва Планетарен pредавател на енергия.

Според Плеханови само 39 000 квадратни мили слънчеви панели могат да осигурят достатъчно електричество за цялото световно потребление на електричество. Това е квадрат със страна 200 мили, захранващ всичко на този свят, което има нужда от ток. Проблемът е, че получечната енергия трябва да достигне до тази част на света, където е необходима. Руският екип смята, че безжичната преносна система на Тесла може да направи това. Двамата не се съмняват, че безжичния пренос ще се случи. Засега във форума им се поставя под въпрос само КПД-то на този пренос. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини