От прокуратурата: Арестите по случая ”Пеевски” бяха грешка

Прокуратурата отказа да протестира освобождаването на тримата мъже, обвинени за опит за убийство на Делян Пеевски. Сотир Цацаров призна, че арестите са грешка.
Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев бяха задържани на 12 юни, но освободени от Софийски градски съд без мярка за нетклонение, тъй като срещу тях няма доказателства. Прокуратурата протестира съдебното решение и утре Апелативният съд трябавше да разгледа искането.

"Апелативна прокуратура София писмено оттегля частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определението на СГС", обявиха обаче днес от държавното обвинение.

Оттам обясниха, че ръководството е възложило на Апелативна прокуратура и Върховна касационна прокуратура да проучат делото и било установено, че доводите мъжете да бъдат върнати в ареста не могат да бъдат споделени. Липсват основания за протеста, тъй като възоснова на събраните доказателства не може да бъде направено обосновано предположение, че тримата са опитали да убият Пеевски, се казва в съобщението.

Прокуратурата обаче отхвърля спекулациите за евентуална предубеденост и заинтересованост:

"Без значение на начина, по който би могъл да бъде интерпретиран конкретен казус в публичното пространство, подкрепяме безусловно действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото".

Внушенията, че прокуратурата е фактор в политическия живот на страната са недостойни и спекулативни, пише още в позицията.

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров уточни пред журналисти, че разследването срещу тримата мъже е започнало по неотложност след действие на МВР и прокуратурата била уведомена едва след това, предаде БТА.

Той призна, че задържането им в ареста е било грешка.
Единственото предположение, което може да се направи, е за евентуални намерения, които тримата имали да проследят Делян Пеевски, както и местата, на които той ходи, не скри Цацаров.

Николай Хаджигенов, адвокат на Георги Христов, коментира преди дни, че арестите са поръчка. Той видя намеса на прокурори в тях.

"Искам да кажа по повод спекулациите, че аз съм бил началник на съдебната власт и тем подобни глупости - ако бях такъв, надали моите убийци щяха да бъдат пуснати и днес да съм тук, а другите да ги няма", заяви пък Пеевски преди 2 дни, след като бе разпитван в следствието

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини