Обама и Меркел обсъдиха нови санкции срещу Москва

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха евентуалното налагане на нови санкции срещу Русия.
В телефонен разговор Обама и Меркел разискваха ситуацията в Украйна в светлината на плана за урегулиране на кризата в страната, предложен от президента Петро Порошенко.

Въвеждането на допълнителни санкции срещу Русия ще зависи от поведението на Москва, окачествила мирния план като "ултиматум".

Малко преди това Обама разговаря по телефона и с френския президент Франсоа Оланд, като двамата призоваха Кремъл да подкрепи плана на Порошенко, като използва влиянието си сред руските сепаратисти в Украйна и съдейства те да прекратят военните действия и сложат оръжие.

С подобен апел към Русия излезе и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Катрин Аштън. Баронесата приветства мирния план на Порошенко, призовавайки Москва да го подкрепи.

През изминалата нощ от източната част на Украйна постъпиха нови данни за сблъсъци, въпреки че вчера новият президент на страната Петро Порошенко обяви временно прекратяване на антитерористичните операции срещу сепаратистите, предаде Фокус.

През нощта в района на контролно-пропускателния пункт „Успенка” в Донецката област на руско-украинската граница са се водили сражения, съобщиха местни жители. От щаба на въоръжените поддръжници на Донецката народна република докладваха, че украинската авиация е нанесла удар срещу селището Семьоновка в Донецката област. Въздушният удар е бил нанесен в 2 часа местно време. Според сепаратистите, нападателите са използвали запалителни бомби. За момента не е постъпила информация за жертви и разрушения. Неизвестни лица са нападнали контролно-пропускателния пункт „Донецк” в Ростовската област на границата с Украйна. Украински граничари на границата с Русия са поискали убежище от преследване. Сред тях е имало и пострадали.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини