Поредната млада кръв изтича от Хасково

Поредната годишна партида младежи започна документиране на желанието си да напусне Хасково. Близо 1500 кандидат-студенти се очаква това лято да „емигрират“ в посока университетските центрове на България, като подаването на документи се осъществява в читалище „Заря“ до 4-ти юли. Практиката показва, че обикновено 90 % от бъдещите студенти не се завръщат в родния си град, дори ако трябва да избират по-малки населени места. Единственото, което би могло да ги задържи в областния град, е бившия Медицински колеж, сега филиал на Тракийския университет в Стара Загора, но само при желание да станат медицински сестри или акушерки. Дори за тези мераклии обаче местата са ограничени – общо 80, които се пълнят незабавно след всеки приемен изпит. Тазгодишният е на 1-ви юли, предварителният мина през април. Отделно, влизането може да стане и с оценка от матури и реално повечето от настоящите студенти в Медицинския са влезли по този начин. Тази година се очаква филиалът да запълни на 100 % капацитета си от 320 места / 4 випуска по 80 души/.

 

Доста повече млади хасковлии обаче избират да учат директно в университета-майка, както защото там имат и други опции, така и защото по думите им Стара Загора им харесва повече. Другите харесвани от хасковските зрелостници градове са Бургас, Пловдив, Велико Търново, Варна и, разбира се, София. Със столицата пък сякаш започваше и завършваше географията на кандидатите от региона. Произволно препитани 9 момичета и момчета бяха смайващо еднообразни в желанията си за София, като разликата между тях бе само откъде са – от Димитровград, Харманли, Любимец, Свиленград.

 

Предимно семейни клетки бяха изпълнили днешната кандидат-студентската борса в Заря, налице бе познатата гледка - младата част си блъскаше главата с избора, а старата вече я болеше, предвид цената на академичното удоволствие.

 

Таксите само за участие в изпитната кампания приличаха на разценки в ресторант - един изпит 35 лв, с ДЗИ - 35, 2 изпита 60 лв, 2 изпита плюс ДЗИ - 85, за всеки допълнителен изпит по още 25. Допълнителните комбинации от изпитни блюда правеха сметка като от петзвезден ресторант. Отделно /и по-голямо/ от това перо са семестриалните такси, но добрата новина тук е, че повечето не са мръднали в сравнение с миналата година, поне що се отнася до държавните ВУЗ-ове.

 

Към момента са минали малко над 100 кандидат-студенти, обобщи Димитрия Ночева, началник на Центъра за кандидат-студентска подготовка и информация. Тя уточни, че борсата всъщност е стартирала от събота и повечето от дошлите били от областта. Днес се очаквало и нашествието на местните зрелостници. Което може да бъде доста по-малко от очакванията. По традиция тазгодишните матури подстригаха бъдещото академично съсловие, като вече имало кандидати, които се оплакали, че са с двойка от зрелостния изпит, макар че минали успешно пресявките на предварителните изпити. Децата се интересували какви са им опциите все пак да станат студенти през тази календарна година. Оказа се, че имат такива, дори да пропуснат изпитното лято, защото „добрите“ ВУЗ-ове са измислили и есенен прием. Той идва точно след септемврийската поправителна сесия на матурите и малко преди началото на академичната година на 1 октомври.

 

Г.Христов

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини