САЩ, Турция и Бахрейн с консултации за кризата в Ирак

Американският вицепрезидент Джо Байдън се консултира за ситуацията в Ирак с лидерите на Турция и Бахрейн, предаде Асошиейтед прес.
В телефонен разговор с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган Байдън изрази съжаление от действията на свързаната с Ал Каида организация "Ислямска държава в Ирак и Левант" (ИДИЛ).

Вицепрезидентът разговаря и с краля на Бахрейн Хамад бен Иса Ал Халифа, като двамата се съгласиха, че лидерите в Ирак трябва да се откажат от религиозното сектантство, за да преодолеят заплахата от ИДИЛ. Крал Хамад е сунит, но населението на Бахрейн е предимно шиитско, каквото е в Ирак.
Междувременно стана ясно, че Русия смята, че Съветът за сигурност на ООН трябва да се заеме с проблема с нелегалния износ на петрол от терористи от Ирак и Сирия, предаде ИТАР-ТАСС. 

Изявление в този смисъл направи пред журналисти руският посланик в ООН Виталий Чуркин. Той посочи, че доходите от нелегалния износ на петрол от Ирак и Сирия се използват за финансиране на тероризма в региона, включително на набиращата сила джихадистка организация ИДИЛ. 

На среща на Съвета за сигурност, посветена на ситуацията в Близкия изток и протекла при частично закрити врати, е било отбелязано, че дейността на терористите не се ограничава в рамките на отделни държави.


Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини