Борисов: Промяна в плана, преговори за избори на 14.09

Бойко Борисов отново промени намеренията си - след като многократно обяви, че няма да участва в консултациите за дата на изборите, днес каза, че ще отиде.
Лидерът на ГЕРБ обясни пред журналисти, че ще го направи, за да предложи предсрочният вот да се проведе още в средата на септември - вероятно на 14-и, предаде БТА.

На КСНС беше договорено да се избере дата между 28 септември и 12 октомври.

Вчера на пресконференция Борисов беше категоричен, че партията му няма да участва в консултации, защото освен дата на вота, която управляващите трябва да кажат, няма по какви други теми да разговаря с тях. Той отхвърли и варианта за широко коалиционно правителство в рамките на 42-то НС с участието на ГЕРБ.

Промяната от вчера до днес бившият премиер обясни с констатацията за катастрофа в държавата във всяка сфера - здравеопазване, финанси, социална, икономика. Както и с това "да не бъде обвиняван в бягство от отговорност и опити за шикалкавене".

"Има промяна в плана ми за дата на изборите. Вместо държавата да катастрофира плавно, катастрофата се превърна в бедствие", аргументира се Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му този един месец агония трябва да се спести на държавата, "иначе могат да съборят още една банка и катастрофата да стане непоправима".

По думите му през септември хората ще са се прибрали от почивка и изрази надежда, че ще има по-висока избирателна активност, за да може тези, които победят, да имат моралното право да застанат след това да направят реформите.

Накрая той атакува лично Пламен Орешарски, като попита какъв премиер е, след като чака някой да му каже кога да си подаде оставка, "кой е този над него, кой му е началникът, кой му реди министрите"?

"Вчера, докато слушах този псевдопремиер, ми се изправя косата за всяка седмица какво могат да направят. Той не може да чете, мен, доктора на науките, си позволяваха да ме обиждат. Този каза, че не е чел пълномощното, с което е отказал суверенитет за Брюксел. Не бил чел договора за „Южен поток”, не знаел има ли санкции", разгорещи се Борисов.

И добави, че на АЕЦ „Козлодуй” - "на един мъртвец, искат златното зъбче, на трупа искат да му дръпнат златния зъб, за да е изцяло труп".

Трябва наказателно преследване за тези хора, защото това са непоправими щети, категоричен бе бившият премиер.

БСП са готови

Новият председател на ПГ на левицата Атанас Мерджанов заяви, че настояват консултациите между партиите да са в петък, както предложиха вчера. Вече са изпратени покани за 12.00 ч.

"Какво ще реши ГЕРБ в последния момент и неговият лидер е въпрос на тяхната отговорност и съвест", коментира той.

Червеният депутат повтори позицията на БСП, че изборите трябва да са възможно по-рано и подчерта, че са готови това да стане през септември.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини