Румънският парламент призова за оставка на Бъсеску

Румънският парламент прие декларация, с която призовава президента Траян Бъсеску да подаде оставка, за да "спаси престижа" на правосъдието и на президентството, опетнен от арестуването на брат му за търговия с влияние.

344 депутати от общо 588 гласуваха в подкрепа на декларацията, която няма правнозадължителна сила, а 17 се въздържаха. Депутатите и сенаторите от две дясноцентристки партии, близки до Бъсеску, избраха да не участват в гласуването. Според текста "замесването на брата на президента в изключително тежки случаи на корупция и връзките му с членове на групи на организираната престъпност опетниха тежко и непоправимо президентската институция".

"Президентът Бъсеску вече не може да гарантира престижа, независимостта и легитимността на президентската функция. Поради това парламентът призовава за незабавната му оставка", се казва още в декларацията. Още в понеделник обаче Бъсеску изключи възможността да напусне поста си, като заяви, че е решен да продължи втория си мандат до последния ден, края на ноември, когато са планирани президентски избори.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини