ЕНП ще подкрепи Мартин Шулц за председател на ЕП

Европейската народна партия обяви, че няма да издига свой представител за председател на Европейския парламент и ще подкрепи кандидата на социалистите Мартин Шулц. Двете групи заедно имат повече от достатъчно мнозинство за избирането му на поста. Гласуването предстои в началото на идната седмица в Страсбург, съобщава БНР.

От Европейския парламент съобщиха, че четирима от комисарите, които участваха в Европейските избори, са решили да се оттеглят от Еврокомисията и да заемат местата си на евродепутати. Това са Оли Рен, Вивиан Рединг, Антонио Таяни и Януш Левандовски. Финландия, Люксембург, Италия и Полша ще трябва да предложат нови кандидати, които да заемат длъжностите им до края на октомври, когато изтича мандата на настоящата комисия.

Нейният председател Жозе Барозу ще трябва да реши дали да им възложи ресорите на техните предшественици или да направи промени в разпределението на отговорностите. Финландия преди дни номинира доскорошния си премиер Юрки Катайнен, а Барозу вече обяви, че ще му даде ресора на Оли Рен - икономически и валутни въпроси.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини