Предупреждават за наводнения по река Арда с европроект

Проектът „Създаване на система за ранно предупреждение за наводнения в басейна на река Арда за намаляване на риска в пограничния район“ е финансиран от Програмата за европейско териториално сътрудничество България – Гърция 2007-2013г. и функционира от месеци, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали. Водещ партньор по проекта е Националният институт по метеорология и хидрология, а от Гърция участват Демокритовият тракийски университет в Ксанти и Регионалният фонд за развитие на Източна Македония и Тракия. Общият бюджет на проекта е 823 220 евро, като 85% от финансирането е от ЕС, а продължителността му е 24 месеца. Крайният му срок е бил 20 март, но се е наложило удължаване до 20 юни, уточни Ерам Артинян от филиала на НИМХ в Пловдив. На заключителните срещи на партньорите в Смолян и в Кърджали се убедих колко важен и ефективен е този проект, представителите на Гражданска защита подчертаха, че при ранното предупреждение няма да тичат след събитията, а ще имат възможността да действат превантивно, допълни Артинян. Той подчерта, че всички големи градове по поречието на река Арда са обхванати от новата алармена система. Проблем за Кърджали би се случил, ако язовирът прелее над капацитета на преливниците, но там служителите осъществяват денонощно наблюдение и контролирано изпускане на водите, когато това се налага, коментира експертът.
По време на работите по проекта са проучени факторите за възникване на наводнения в района, установени са чувствителните зони, инсталирани са допълнителни автоматични дъждомерни системи и хидрометрични станции, хармонизирани са данните за реките. Разработени са хидроложки и хидравлични модели за симулиране на висока вълна с различна обезпеченост и прогнозиране на наводнения, като и процедури за ранно предупреждение. Главната цел на проекта е подобряване на превенцията на риска от наводнения в трансграничния басейн на река Арда.
Голямата река минава през Кърджали и разделя града на две части, а бреговете й и островчетата са привлекателни за риболовци, пастири и деца. Неведнъж обаче през годините гражданските спасители се отзоваваха на спешни сигнали за бедстващи хора при пълноводие след валежи или контролирано изпускане на водите от язовир „Кърджали“. Това наложи изграждането на алармена система по поречието на реката до началото на Водното огледало, но още преди неговото задействане в експлоатация през 2009 г. Когато се задействат турбините на ВЕЦ Кърджали, из целия град се разнася звукът от сигналните сирени, монтирани на 10 поста.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини