Плевнелиев: Банкова криза в България няма

Банкова криза няма, има криминална атака. Банките ще работят и са в ход законови промени за укрепване на банковата стабилност.

Това са основните изводи след днешните консултации на държавните мъже при президента, предаде репортер на БГНЕС.

Политическите партии и институциите декларират своята решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, заяви Росен Плевнелиев, който прочете общата позиция, до която са стигнали лидерите на политическите партии и институциите.

Парите на гражданите и фирмите, вложени в българите банки, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължават да работят в нормален режим. България е член на ЕС, Валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1.95583 български лева са и ще бъдат равни на 1 евро докато сменим българския лев с еврото.

Разполагаме с достатъчно резерви, средства и механизми, за да се справим с всички опити за дестабилизация като заставаме зад всяка банка, подложена на атака.

Политическите сили, представени в българския и европейския парламент, поставят общественият интерес и финансовата стабилност като част от националната сигурност и обединяват усилията си за постигане на доверие. Предприемат се всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност в страната. В ход са и законодателни промени. Международните пазари ни вярват. Трябва да си повярваме и ние.

Няма основания и причини да се подаваме на паниката. Банкова криза няма, има криза на доверието и има криминална атака, заяви президентът Росен Плевнелив.

Политическите партии осъждат остро разпространяването на слухове, дестабилизиращи банковата система. Очакваме правоохранителните органи да действат и да предприемат решителни мерки за срещу действията срещу банките, са другите акценти, по които е постигнато обща позиция. Хората да са спокойни и, ако искат да теглят колкото искат пари, посочи в общата позиция Росен Плевнелиев.

На консултациите днес политическите лидери се споразумяха още на 6 август 42-ото Народно събрание да бъде разпуснато и да бъде назначено служебно правителство. Отговорността е на президента. Преди това той ще свика консултации.

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 5 октомври – датата, за която се договориха в петък в парламента. В рамките на 42-ото Народно събрание не е възможно да се състави ново правителство, са другите решения, които обединиха политици и институции.

Оставката на правителството "Орешарски" ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебно правителство. Преди сформиране на служебното правителство Плевнелиев ще проведе консултации с политическите формации в българския и европейски парламент.

След като съобщи общата позиция държавният глава заяви, че се гордее диалога и решителността, с която днес участниците в консултациите са се отнесли. Това, което днес направиха е важно за България, обърна се Плевнелиев към политическите лидери.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини