Настаняват първите деца от домове в центъра от семеен тип в Черноконево

ЦНСТ "Дъга" е готов да приеме от днес първите си обитатели, снимка -архив

Първите си обитатели ще приеме днес Центърът за настаняване от семеен тип "Дъга" в кв."Черноконево". От социален дом в старозагорското село Петрово ще бъдат изведени пет деца и двама младежи. До края на тази седмица в център "Дъга" се очаква да пристигнат и още двама младежи и две девойки от домове в селата Просторно и Медвен, както и от град Кермен.

За подготовката на персонала и децата помогна назначения от проекта екип по деинституционализация, който включва психолог, педагог и социален работник. Експертите изготвиха План за приемане на децата, който включва график за посрещане на децата, срокове, транспорт, отговорник, първи стъпки след посрещането.

Изготвени са индивидуални планове за извеждане на децата и младежите от институциите, съобразени с индивидуалните им особености и потребности. Те включват и координиране на всички подкрепящи услуги и институции, имащи роля след преместването, разказа ръководителят на проекта Ивелина Златева.

В рамките на разработката, която се осъществява по ОП "Развитие на човешките ресурси", са осигурени дрехи, обувки, тоалетни принадлежности и други лични вещи, свързани с преместването на децата и по-лесната им адаптация в новата обстановка.

Искаме да акцентираме върху ролята на обществеността като основен фактор за осигуряване на подкрепяща среда в условията на драстична промяна в живота на децата и младежите, настанени в ЦНСТ, поясни още Златева. Екипът предвижда перманентна работа за преодоляване на негативните настроения към хората с увреждания и създаване на приятелска среда за потребителите на услугата сред местното население.

Центърът за настаняване от семеен тип "Дъга" в кв.Черноконево

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини